Una despre Google..

Încă din 2011 parcă dacă-mi aduc eu bine aminte, am prins perioada în care se puteau face emailuri la Google cu propriul domeniu complet gratuit, deci circa 11 ani, în care adresa mea personală catalin@corozanu.ro, a fost mereu găzduită pe Google prin intermediul GSuite sau Google Workspace cum îi zice acum. Ei bine, de prin toamnă sau vară 2021, erau parcă zvonuri că „GSuite legacy free edition” va ieși din schemă, și nu va mai fi gratuit. Am văzut la vremea respectivă ceva informații, zic na.. găsesc ei o metodă să facă totuși acceptabilă situația, ca totuși 6 dolari/luna + TVA bănuiesc pentru a ține o adresă de email personală, parcă nu se merită. Mai ales că totuși, plătesc anual un drive de vreo 100 de GB, să fie pentru backup poze și alte chestii, adică na.. nu țin totuși chiar gratuit tot.

În fine.. mă așteptam să găseasca o soluție ideala și ok pentru toți, nu doar să ceara bani și sănătate, hai cereau gen.. 10-15 dolari/an.. i-aș fi plătit că nu era o problemă de banii aștia. Dar 6 dolari/lună, clar nu se merita. Am primit zilele trecute iarăși un email cum că se împute situația, și că vor cere fix acel pachet minim de 6 usd/luna, dacă vrei să-ți păstrezi contul de email/Google. Și că urma la început de iunie să-mi pierd datele dacă nu plăteam.. Am stat puțin pe loc și am analizat problema, clar n-aveam de gând să plătesc 72 dolari/an + TVA, pentru o singură adresă de email, care folosește aproximativ 2.5 GB de spațiu, și asta acumulat în 11 ani. Așa că am căutat repede soluții..

  1. Puteam să-mi mut emailurile pe unul din serverele mele, dar totuți niciodata nu mi-a plăcut să-mi țin toate „ouăle” într-un singur coș, deaia zonele DNS le țin la Cloudflare, emailurile le țineam la Google și site-urile, aici despre site-uri, depinde, pe serverele mele, pe la alti furnizori, etc.. site-urile oricum fac backup constant și dacă ceva pute pe undeva, schimb repede zona dns din cloudflare, și în 5 minute am site-ul ridicat în alta locație.
  2. Puteam să-mi mut emailurile la un furnizor extern, de hosting, dar cum nu prea îmi place să-mi acceseze emailurile oricine, prefer să nu aibă access orice persoană la contul meu de email.. oricum și pentru soluția asta, aș fi folosit respectivul furnizor doar pentru a trimite/primi emailuri, ca stocarea lor aș fi făcut-o tot în Gmail sau într-un client de email local, cu POP3, astfel încât acel furnizor să poată vedea doar headerele emailurilor primite/trimise de mine, nu și conținutul.
  3. Puteam să caut altă alternativă a Google Workspace / GSuite, și are balta pește destul.. cel mai ok, părerea mea este Zoho, ca și alternativă la suita Google. Cei de la Zoho au fix aproximativ aceleași servicii ca Google, doar că mult mai ieftine, chiar și gratuite unele, chiar dacă sunt indieni, totuși, au datacentere și în US și EU sau India (cred).

Zis și făcut, am ales varianta 3, adică Zoho, în primă fază.. Toate bune și frumoase, au cei de la Zoho un tool destul de ok pentru migrarea datelor, bine, cam complicat că totuși la Google aveam toate chestiile de securitate active, așa că migrând de la Google, a trebuit să fac aplicație, sa activez chestii, să dezactivez chestii de securitate, oricum, o întreagă nebunie.. dar pentru mine, om tehnic, clar, a durat mai mult migrarea a 2.5 GB de date (aproximativ o ora), decât să fac pașii premergători migrării. Deci, pot spune că și Zoho, e super șmecher în ce privește emailurile, interfață grafică, administrare, etc.. super ok.

Între timp, de vreo 2 zile, tot am monitorizat, atât eu, cât și un amic care era în aceeași situație cu mine, doar că el puțin mai grav, fiindcă el are și contactele pe Google, eu, dacă din toamnă am trecut la iPhone, toate contactele etc sunt la Apple. Drept să zic, mai am și telefoane cu Android, nu iOS, dar, acelea oricum nu le folosesc, ci mai degraba sunt în așteptarea acelei zile de „mâine” în care le fac ceva poze și la pun la vânzare. Bun, apare pe Reddit ceva informație că totuși Google s-a răzgândit, și că totuși lasă încă acel „GSuite legacy free edition”, gratuit, doar că având niște limitări, în principal maxim 10 conturi de email poți avea pe GSuite, puteți citi aici.

Parfum zic, adică, după ce am migrat tot la Zoho, și pus totul să fie ok, am realizat, că totuși, tot mai bine la Google, așa că începând de azi mi-am readus emailul înapoi la Google, iar subscripția deja plătită la Zoho, o voi folosi pentru un alt proiect, dacă tot am apucat de am plătit-o. Și deci una peste alta, Google se cam joacă uneori, dar parcă tot Google e ce trebuie. 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *