Renunț la cPanel..

În ultimii ani, am tot folosit cPanel că era cel mai folosit soft în hostingul internațional, așadar, toți îl foloseau și-l folosesc. Totuși, am ajuns la momentul în care acest soft crește prețurile de la an la an.. Nu mai zic că prin 2019, cumpărai o licență de cPanel și puteai avea câte conturi de cPanel voiai pe un singur server. De vreo 2 ani au schimbat modelul de licențiere, se plătește per număr de conturi de cPanel. Să zicem că e oarecum ok, se subînțelege, costul undeva trebuie să ajungă, 99% din cazuri acest cost ajunge la clientul final. Totuși pare că în fiecare an cPanel se scumpește cu cel puțin 20%, fapt pentru care nu prea mai rentează, pe termen lung.

Unii ar zice, că domne, bagă și ei bani în development și aduc relativ mereu chestii noi, totuși bă nene.. deja ai scumpit mult și iei deja mult mai mulți bani, acei developeri oricum îi plăteai și înainte cu bani ca să-ți lucreze, în continuare îi plătești tot cu bani, dar asta nu înseamna că acei developeri fac altceva decât făceau și acum 2-3 ani, adică totuși să fim serioși, is a daily basis job.

În fine, depinde foarte mult de clienții pe care îi ai, și ce fel de clienți sunt. Asta am văzut cam pe la toate firmele de hosting din România, marea majoritate a clienților i-ai putea găzdui și pe Webmin, ei oricum n-au habar cu ce se mănâncă, și clar, dacă le funcționează treaba, restul e cancan.. deschid tichete și „fac gură” doar și numai când nu le funcționează jucăria, în rest, sunt cuminți.

Cel mai mult au nevoie de cPanel sau softurile astea „predestinate” acei așa ziși „programatori” care influențează clientul final, dar programatorii folosesc ce le este lor mai ușor și mai bine, și cu ce s-au obișnuit de ani de zile, nu folosesc neaparat cea mai bună soluție orientată spre client. Și credeți-mă sunt destule soluții mult mai bune decât cPanel.

Așadar eu ușor ușor cam renunț la cPanel, și îmi trec site-urile pe DirectAdmin, următoarea soluție bună sub cPanel sau cel puțin așa zice lumea, ușor ușor încep să cred că DirectAdmin e mult mai bun decât cPanel, și clar sunt și alte soluții mult mai ok decât cPanel, dar ce să-i faci, asta e.. dacă așa zișii programatori știu să folosească doar chestiile scumpe, și când le ceri bani în plus, strâmbă din nas, să le fie de bine, eu m-am lecuit.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *