Clasificarea motoarelor electrice (P)

Dupa ce caracteristici recunosti motoarele electrice trifazate

Indiferent de motivul pentru care doresti sa afli mai multe despre motoarele electrice, respectiv despre cum sunt acestea si care sunt caracteristicile ce le definesc, este bine sa faci o documentare corespunzatoare in acest sens. Sunt sanse destul de mari sa fii nevoit a face o astfel de achizitie, iar baza minima de cunostinte privitoare la acestea iti va fi de folos.

Pentru inceput, e bine sa stii ca fiecare motor, oricare ar fi categoria de care apartine, este alcatuit din doua mari componente si anume din rotor si din stator. Acesta din urma este reprezentat de acea parte fixa a motorului, dinspre exterior. In schimb rotorul constituie parte mobila, din interior. Are in componenta la randul sau un ax si armatura rotorica. Piesa ultima mentionata este responsabila de sustinerea infasurarii retorice. Sa nu uitam de interfier – adica portiunea de aer dintre cele doua componente principale. Prin ea se realizeaza miscarea rotorului prin raportare la stator. Ai in vedere ca grosimea componentei constituie un important indicator al performantelor atinse de motor.

Clasificarea motoarelor electrice

Acestea se impart initial in 2 mari categorii si anume:

  1. Dupa caracterul curentului electric care trece prin ele – continuu si alternativ

  2. Dupa numarul fazelor de curent cu care sunt puse in functionare – monofazate, trifazate sau polifazate

In continuare o sa am in centrul discutiei gama de motoare electrice trifazate, mai exact pe cele de inductie. Este poate unul dintre cele mai utilizate in randul actionarilor electrice care necesita puteri medii, respectiv puteri mari.

In cazul motorului de inductie, statorul este realizat dintr-o armatura feromagnetice statorica. Pe aceasta este dispusa infasurarea trifazata statorica, de care este nevoie de altfel pentru a se produce un camp magnetic invartitor. O noua clasificare este realizata, de data aceasta in functie de genul de infasurare rotorica.

Exista rotorul in scurtcircuit, cunoscut sub denumirea de rotor in colivie de veverita. In cazul acestuia se realizeaza infasurarea cu ajutorul unor bare de aluminiu. In cazuri izolate cuprul este materialul folosit. Capetele sunt scurtcircuitate de cele doua inele transversale.

Pe de alta parte, exista rotorul bobinat. Capetele infasurarii in cazul acestuia sunt conectate prin 3 inele. De asemenea sunt necesare 3 perii pentru a le accesa din pate cutiei de borne.

Motivul pentru care aceasta categorie de motoare are caracter asincron il reprezinta turatia mereu cu o valoare mai mica decat cea a campului magnetic invartitor. O cunoastem sub denumirea de – turatie de sincronism. Stiai ca fara turatia rotorului diferita de cea de sincronism nu ar mai fi indusi curenti in rotor? Asta ar insemna lipsa cuplului din motor.

Poti sa calculezi turatia motorului prin calcularea alunecarii caracteristice rotorului raportat la turatia de sincronism. Aceasta se determina dupa sistemul trifazat de curenti.

Daca ar fi sa alegi intre motoarele cu rotor in colivie si cele bobinate, prima varianta ar putea sa iti para o solutie mai accesibila. Ai in vedere ca rotorul bobina include perii predispusi uzarii. Desigur, fiecare categorie vine cu avantajele sale, respectiv mici lipsuri. 

Aceste ar fi, in mare, informatiile referitoare la motoare, respectiv la cele electrice trifazate pe care am vrut sa ti le transmit. Daca interesul tau este de a realiza o achizitie in acest sens, gasesti solutii si preturi rentabile pe elematis.ro.