Business-ul e business, viața personală e viață personală

Niciodată nu amesteca business-ul cu viața personală , cu siguranță nu va ieși un lucru bun. Azi citeam la Andrei pe blog aici.. despre profesionalism în business să zic așa. Și mă gândeam că de cele mai multe ori evit să lucrez cu prieteni, cunoștințe apropiate sau rude. De ce ? Pentru că de cele mai multe ori, aceștia vor de 2 lei să le faci și casă, ca să spun așa.

Adică, în ăștia 2 ani și câteva luni de când am deschis firma, am avut posibilitatea să lucrez cu tot felul de oameni, unii care știu ce-i ăla profesionalism, alții care nu știu. Unii care știu ce-i ăla termen de plată, alții care nu știu. Însă de cele mai multe ori cei care nu știu ce-i ăla profesionalism, fac parte dintre cei care i-am enumerat mai sus..

Prietenii.. de cele mai multe ori se așteaptă de 2 lei să fii sclavul lor, dacă se întâmplă să strice ei ceva, tu să le repari pe gratis, că doar sunteți prieteni, însă tu dacă ai nevoie vreodată de ceva, canci.. se dau că nu te pot servi, bine, să nu generalizăm, că am găsit și oameni care dacă ai nevoie de ajută, și-și aduc aminte de faptul că și tu i-ai ajutat.

Cunoștințele apropiate, ce să zic.. la fel ca și prietenii, doar că aceștia, nu te vor ajuta aproape niciodată cu nimic, însă mereu au pretenții răsărite și chestii care vor să le faci evident, gratuit. Plus, dacă cumva îi refuzi, te vorbesc peste tot că nu ai vrut să-i ajuți.. și-ți fac reclamă rea.

Rudele, nu mai zic, că ăștia cred eu că sunt cea mai rea categorie, adică.. adică știu că tu prestezi un serviciu, te întreabă dacă vrei să îi ajuți și pe ei, dacă îi ajuți niciodată nu plătesc, sau se așteaptă să faci mereu ceva gratuit pentru ei, dacă refuzi, cu prima ocazie când te întâlnești cu cineva din familie, auzi vorbe de genu..

„Auzi, nu știu dacă e adevărat sau nu, dar mi-a spus Xulescu că te-a rugat să-l ajuți cu Y lucru, și tu ai refuzat.. îți e rudă, nu-i frumos să-l refuzi.”

Deci cam așa merg treburile, tocmai de aceea evit să lucrez cu rude, prieteni și cunoștințe apropiate, fiindcă aproape mereu iese ceva nașpa. De ce să-mi fac probleme, când prefer să le evit ?! Dacă este și una dintre categoriile respective vrea ceva, prefer să-l îndrum către altcineva, și atunci.. este tot un mod de a evita, dar mai gentil.