Terapia logopedica – cand este necesara? (P)

Logopediase adreseaza dificultatilor de limbaj. Interventia de acest gen esteindicata inca de la varste fragede, cand copilul isi formeazalimbajul, daca dificultatile nu pot fi depasite fara ajutorul unuispecialist.

Este recomandat a lua in considerare terapie logopedica atunci cand copilul are intarzieri la nivelul intregului limbaj (vocabular, intelegere, sintaxa) sau dificultati in a pronunta corect cuvintele. Important de mentionat este ca diagnosticul de tulburare fono-articulatorie se poate pune incepand cu varsta de 4 ani, intrucat abia atunci aparatul fono-articulator al copilului este considerat maturizat. Asadar, interventia logopedica pe pronuntie poate incepe abia cu varsta de 3, 6 luni- 4 ani. In cazul in care exista intarzieri la nivelul tuturor ariilor limbajului sau/si alte tulburari asociate interventia poate fi demarata mai devreme de aceasta varsta.

Cese intampla la sedintele de logopedie?

Pentruunele cazuri a ajunge la logoped vine ca o recomandare din parteapediatrului, dupa ce trecand de etapa de 3 ani si jumatate suntobservate intarzieri de limbaj. Cu toate acestea, parintii pot aveaingrijorari, iar o evaluare logopedica inainte de aceasta varsta estebinevenita. In cazul in care nivelul de dezvoltare al copilului nu iipermite sa coopereze in timpul sedintelor, parintii tot pot beneficiade pe urma sugestiilor de stimulare a limbajului acasa, fara ca celmic sa se inacadreze la un diagnostic clinic.

Pentruunii parinti logopedia este o necunoscuta. Interventia si durataacesteia difera de la caz la caz (in functie de diagnostic, zonedeficitare, frecventa sedintelor, varsta si personalitatea copilului,gradul acestuia de cooperare etc.).

Dementionat de asemenea ca parintii sunt liant intre nivelul decomunicare al copilului si terapia logopedica. Acestia trebuieincurajati sa aplice metode benefice si acasa, in interactiunea cucel mic. Comunicarea trebuie sa fie o baza si chiar si in situatiaunui copil non-verbal.

Serecomanda ca toate activitatile de stimulare a limbajului sa aiba onota ludica, relaxata. Se vor incuraja contactul vizual, atentia,imitatia gesturilor si a sunetelor, timpul de calitate petrecut infamilie si reducerea (pana la excludere) a timpului petrecut in fataecranelor (telefon, tablet, televizor).

Cauzelerefuzului de a vorbi sau a dificultatilor in exprimare si pronuntiepot avea la baza si un episod de ordin psihologic. Exista asadar osituatie complexa ce necesita interventia specialistilor. O traumapoate fi cauza sau intocmai presiunea celor din jur, corectareaexcesiva a copilului, la primele sale tentative de a vorbi. Logopedulva restabili increderea acestuia, motivandu-l corespunzator pentru oevolutie favorabila si totodata va consilia parintii in implementareaacestui obiectiv. In unele situatii este de recomandat ca sedintelelogopedice ale copilului sa fie completate de sedinte de consiliereparentala, individuala sau de familie. In majoritatea cazurilorsimptomele au ca scop aducerea Ia lumina si remedierea unor neregulidin cadru sistemului familial. Asadar, o abordare holistica asituatiei va duce la rezultate mult mai temeinice.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *