<![CDATA[Cătălin Corozanu]]>https://catalin.ro/https://catalin.ro/favicon.pngCătălin Corozanuhttps://catalin.ro/Ghost 5.49Wed, 26 Jul 2023 09:52:23 GMT60<![CDATA[Social media și marea plictiseală..]]>Vai.. nebunie mare, nebunie mare.. Meta aka Facebook lansează o nouă aplicație, Threads, alarmă mare, toată lumea vrea să-și facă cont pe această aplicație. Surpriză, din cauza legislației la nivel european, nu prea

]]>
https://catalin.ro/social-media-marea-plictiseala/64c0e9a4944eb600014fd7a1Wed, 26 Jul 2023 09:51:06 GMT

Vai.. nebunie mare, nebunie mare.. Meta aka Facebook lansează o nouă aplicație, Threads, alarmă mare, toată lumea vrea să-și facă cont pe această aplicație. Surpriză, din cauza legislației la nivel european, nu prea se pot face conturi în europa pe această nouă platformă/aplicație. Dar stai, cum lumea caută tot felul de „scheme” să poată face cont, evident că au venit și soluții.. ba pe bază de VPN din state, ba pe bază de ați schimba țara unde „locuiești” cel puțin în managerul de aplicații astfel încât să-ți poți face cont pe această platformă.. ba nșpe alte tipuri de soluții..

Sincer, mi se pare aberant, oricum cu toții știm că tot ce vine gratuit are un cost ascuns, și că orice aplicație de acest tip, pe deasupra faptului că ne mănâncă timp, foarte mult.. clar, au access la date biometrice, alegeri, soluții, și tot ce ține de propria noastră ființă.. Aplicațiile de genul, în baza conectării la telefon, știu ce mănânci, ce mașină ai, sau știu eu.. orice ține de persoana ta. Discutam zilele trecute despre aceste aspecte, și azi mai mult ca oricând sunt ferm convins că „data privacy is overrated”, fiindcă nu mai există data privacy, chiar dacă toți mai marii europei, se bat cu pumnii în piept că protecția datelor etc..

Twitter devine X, marii jucători pe piață oricum se știu, și indiferent despre ce brand din social media ar fi vorba, clar, toți vor datele tale, astfel încât să te profileze și să-ți livreze reclame și conținut atât video, audio, imagini și orice altceva, care să te ducă într-o stare, mai bună sau mai rea, dar totuși cred eu, o stare mai falsă.

Eu cel puțin, dacă ies undeva, afară, stau la aer, pe marginea unui rău, sau știu eu, undeva la iarbă verde, cred, ca pentru mine este mult mai ok acel tip de relaxare decât să văd constant totul prin ochii altcuiva, sau pe un ecran.

Luați aminte vorbele mele, de ITist, om de interneți.. Virtualitatea nu va putea înlocui niciodată viața reală. Deci mare plictiseală pe orice canal de social media, indiferent care este acum sau care va fi pe viitor. Nimic nou și original, only fake media.

]]>
<![CDATA[Ca de prin traficul Piteștean..]]>Nu știu cum e traficul pe la voi, dar prin Pitești, ușor ușor pe zi ce trece, începe „să-mi placă” tot mai mult. Eu, ies cu mașina în fiecare zi din parcare, dacă

]]>
https://catalin.ro/ca-de-prin-traficul-pitestean/64b52d004aa25400011d1120Mon, 17 Jul 2023 12:18:20 GMT

Nu știu cum e traficul pe la voi, dar prin Pitești, ușor ușor pe zi ce trece, începe „să-mi placă” tot mai mult. Eu, ies cu mașina în fiecare zi din parcare, dacă prin absurd se întâmplă într-o zi să nu ies cu mașina din parcare, clar e o zi în care nu am nici cel mai mic chef sau am fost cu o zi înainte la vreun chef, și la chef mai bea omu, că na, trebuie. Bine mai sunt și chefuri la care n-am băut, că evident am fost șofer.

Trecând mai departe.. în ultima perioadă, nu știu cum să zic, dar cred că toți proștii s-au răsturnat prin oraș, ori nimeresc eu în general orele alea în care proștii sunt pe stradă.

 1. Ies cu mașina, mă duc până în centru, din cartierul unde locuiesc până în centru, faci sa zicem 5-10 minute cu mașina, sau să zicem 20 minute pe jos. Adică, nu este departe.. când ies din cartier, trebuie să trec pe sub un pasaj al CFR și să fac un obligatoriu spre dreapta.. nu e zi lăsată de la Dumnezeu să ajung la acel obligatoriu la dreapta, să nu găsesc un dobitoc care stă 5 minute să facă dreapta, în condițiile în care prima ieșire are banda proprie, iar înainte de acea intersecție există circulație pe 2 benzi, fiind sens unic, iar de la intersecție încolo se face 3 benzi.
 2. Mai departe, de acea intersecție este un semafor, de fiecare dată, absolut de fiecare dată, pe oricare din benzi trebuie să fie unu care trece acel semafor cu 20 km/h.. nu exagerez.. ține coadă în spatele lui, mergând cu 20 km/h.
 3. Iarăși, zilnic văd în trafic oameni care nu știu a se încadra pe benzi, care dau semnal dreapta și fac stânga, sau care merg 100% legal, mă refer cu maxim 50 km/h, în condițiile în care traficul din jurul lor se desfășoară cu cel puțin 60 km/h
 4. Vineri, cred, 2 dobitoci am pus frână în fața mea, în condițiile în care nu aveam niciun pericol în fața lor, s-au trezit ei că au 55 km/h, și era prea mare viteza..
 5. Am observat foarte mulți bătrâni în trafic, n-am nimic cu ei, toți vom ajunge bătrâni, dacă ajungem, totuși, nici să mergi încet, spre foarte încet din simplul motiv că sunt bătrâni, sau dacă consideră că nu se mai descurcă, să lase permisul și să-i ducă copiii cu mașinile. Eu așa aș face, dacă ar fi să ajung a nu mă mai descurca în trafic.

Odată la 2 luni fac un drum spre Focșani, evident având „limitator de viteză” în dreapta mea.. nu am cum să-i dau pe A1 mai mult de 120-130 km/h, așadar, trebuie să merg pe Pitești - Topoloveni - Găești - Târgoviște - Ploiești - Mizil - Buzău - Râmnicul Sărat - Focșani. Pe drumul ăsta pe care-l fac constant, mereu găsesc tot felul de proști, dar ce să-i faci, sunt și ei participanți la trafic.

Așadar, be safe.. and drive carefully.. not stupid.

PS: Mare prostie asta cu farurile deschise tot timpul, pe căldura asta, mai faci căldură și cu farurile.. totul e pur și simplu perfect. :)

]]>
<![CDATA[Docker ftw..]]>https://catalin.ro/docker-ftw/648da6046962470001a5e26bSat, 17 Jun 2023 12:59:11 GMT

După cum scriam aici acum aproximativ 5 luni, când am trecut de la Wordpress către Ghost ca și platformă de blogging, ei bine, de la momentul zero să zicem, acel moment din 7 ianuarie când am trecut la Ghost.. vreau să zic că blogul meu a suferit multe schimbări de backend să zic. Totul m-a dus către această parte de development, în special către Docker.

Inițial blogul meu era găzduit pe un server VPS, și așa aveam și încă am multe astfel de servere mai mult sau mai puțin productive. Ei bine, pentru o perioadă acest blog a fost sub acel VPS cu tot ce are nevoie platforma Ghost. Mergea bine, totuși evident era un cost al serverului VPS, care la un moment am zis că nu este ok să-l mai suport. Blogul a stat 12 zile pe acel VPS :)

Am renunțat la acel VPS, și surpriză, mi-am făcut un server acasă, local, am scris și un tutorial aici despre această implementare, totul ok, însă chiar dacă acel server făcea mai mult idle, fiindcă în afară de acest blog, nu prea avem mare lucru pe el, colac peste pupăză, uneori se întâmpla să se mai „joace cu curentul electric” prietenii de la CEZ, și deci mai era câte un downtime de 15-30 de minute, bine măcar că se întâmpla foarte rar. Totuși fiind un om tipicar să zic, și căruia îi plac chestiile funcționale, am zis că cel mai bine este să fac acest blog static files.. .html, .js, .css, și tot ce avea nevoie blogul să fie servit ca static files, iar imaginile blogului sunt servite de pe unsplash.com, iar fișierele statice să fie găzduite gratuit în Cloudflare Pages. Automatizat totul cu GitHub și niște scriptulețe pe care le aveam local. Am scris aici despre această automatizare..

Totul era ok, fără nicio problemă, însă.. când am decis să renunț la acel server, care își făcea treaba cum trebuie, totuși singurul dezavantaj era acel downtime provocat din când în când de către CEZ, chiar dacă efectiv blogul nu mai avea downtime, deodata ce-l exportam mereu în static files. Însă rămânea problema de fond, făcea idle serverul, nu prea aveam ce mare lucru să folosesc pe el, așa că am decis să-l mut într-un container Docker evident, că doar e cel mai bine așa.

Zis și făcut, am creat o imagine de docker pentru ghost, și încă o automatizare. Deci, docker host-ul este la mine local, pe acel minipc care odată era server, acum este pc principal, fiindcă Ubuntu 23.04 si orice varianta mai mică, nu acceptau docking station-ul pe care-l aveam legat la laptop, astfel încât să pot folosi monitoarele toate pe același pc. Iar pentru minipc clar nu mai există această problemă, deodata ce docking station-ul iese din schemă.. și am făcut o automatizare care-mi face automat backup într-un S3, extern pe care l-am legat la minipc, pentru toate containerele docker. La fiecare articol scris pe acest blog, automat ruleaza un script care generează fișierele statice, le dă push în GitHub, și de acolo se actualizează automat în Cloudrlare Pages.

Deci per ansamblu, automatizări peste automatizări.. și costuri, în afară de reînnoirea anuală a numelui de domeniu, fix nimic altceva nu mă costă acest blog. :)

Deci Docker for the win.. Fiindcă pot face foarte multe proiecte locale, și le pot transfera oriunde fără nicio problemă. Plus, dacă să zicem vreodată fișierele unui site ar fi compromise, docker-ul fiind în sine un container, virușii n-au cum sa afecteze orice alt fișier din afara acelui container.

]]>
<![CDATA[Source Sans Pro]]>De ceva vreme tot voiam să schimb fontul de pe acest blog. Source Sans Pro este unul din fonturile mele preferate să zicem. În principal pentru că îmi dă așa o idee de minimalism.

Bine, minimalismul în eseță este

]]>
https://catalin.ro/source-sans-pro/647459d735c16d0001e97c0eTue, 09 May 2023 10:54:10 GMT

De ceva vreme tot voiam să schimb fontul de pe acest blog. Source Sans Pro este unul din fonturile mele preferate să zicem. În principal pentru că îmi dă așa o idee de minimalism.

Bine, minimalismul în eseță este mult mai complex de atât, dacă vrei să adopți o viață minimalistă în adevăratul sens al cuvântului, trebuie să renunți la multe „bullshit-uri” pe care le folosim toți în ziua de zi..

De la 1000 de lucruri inutile pe care toți le avem atât în casă, pe noi, sau știu eu.. în online, până la mindsetul pe care-l adoptăm. Și, cel puțin în teorie, și deciziile pe care le luăm zi de zi ar trebui să fie cât mai minimaliste.

Totuși să revenim la partea tehnică, după ce scriam aici că renunț la Wordpress, cel puțin pentru blogging, fiindcă Wordpress-ul în sine, a devenit mult mai mult decât o platformă de blogging, ci este un adevărat CMS (content management system) și că oarecum, scopul lui inițial a fost depășit. Ei bine, încerc cât de cât, tehnic vorbind să aplic soluții cât mai minimaliste, atât la nivel de platforme, servere, setup-uri, fiindcă dacă iei totul la „bani mărunți”, vei vedea, cum de fapt și eu am văzut, că multe cheltuieli sunt aiurea, și fără o nevoie reală.

Deci, dacă ai cât de cât o parte tehnică în tine, clar vei găsi soluții tehnice care s-ar putea să nu te coste absolut nimic, sau aproape nimic, cel puțin cum mă costă pe mine acest blog, mai mult de reînnoirea numelui de domeniu, nu mă costă absolut nimic..

De asemenea acest font nou, Source Sans Pro, vreau să zic că l-am descărcat direct de pe Google Fonts, am urcat fișierele .ttf pe platforma Ghost, am făcut modificările necesare în styles.css, et voila.. aia a fost. Self Hosted Fonts.

]]>
<![CDATA[CardAvantaj.. birocrație și interese ascunse..]]>După cum povesteam în articolul din urmă (aici) multe din achizițiile care le fac, prefer să le fac cu carduri de cumpărături, evident fără dobândă, astfel încât să folosesc banii

]]>
https://catalin.ro/cardavantaj-birocratie-si-interese-ascunse/647459d735c16d0001e97c0dSun, 07 May 2023 09:19:00 GMT

După cum povesteam în articolul din urmă (aici) multe din achizițiile care le fac, prefer să le fac cu carduri de cumpărături, evident fără dobândă, astfel încât să folosesc banii băncii, nu banii mei, evident să nu blochez niște bani pentru orice perioadă, și să mă folosesc de banii băncilor, implicit să-mi mențin un scor de creditare ok.

Ei bine, am un card de credit de la ING, de mulți ani, de pe când aveam veniturile mult mai mici decât acum, pe care în general îl folosesc la carburant, aceștia au parteneriat cu Rompetrol, și deci iau motorină în rate fără dobândă. Mulți cunoscuți făceau mișto de mine pentru treaba asta, fiindcă domne, ai încasări lunare de X ron, și tu bagi motorină în rate fără dobândă. Ce să zic, dacă pot folosi banii bancii, de ce să n-o fac.

Și al 2-lea card de credit, este unul de la Raiffeisen, eMag Card, unde pot face cumpărături atât online cât și offline de la tot partenerii Raiffeisen, indiferent că vorbim strict de eMag sau alt partener. Evident și acesta cu rate fără dobândă. Pentru aceste 2 carduri, am automatizat o sumă lunară care se trimite în conturile respective, astfel încât să nu-mi dau singur bătăi de cap, ci doar să primesc pe email rapoarte în care sunt informat că am X credit, X sumă folosită, X sumă de plată lunar, și astfel de informații care-mi vin odată pe lună.

Ei bine, să revenim la problema de fond, când mi-am deschis cardul de la ING acum mulți ani, m-am dus o singură dată la bancă, în 2-3 zile era aprobat, totul ok. Acum vreo 1-2 ani, când l-am făcut pe cel de la Raiffeisen/eMag, la fel un drum la bancă, 2-3 zile așteptare, we are good.. totul ok.

Acum că am zis să-mi fac un CardAvantaj de la CreditEurope, vreau să zic, că am o săptămână jumătate de când am aplicat online, am fost în aceeași zi am depus și toate actele necesare fizic, și nimic. Am mai fost și săptămâna aceasta odată la ei fizic, în ziua când mi-au zis ca sunt șanse mari să fie totul ok, clar nu a fost.

Ceea ce mă intrigă este faptul că, funcționarul bancar, era oarecum reticent față de mine, un tip bărbos, cu hanorac și blugi, ca și cum eram ultima slugă în fața lui. Asta mă duce cu gândul la acele momenten când oamenii, ăștia cu „putere de semnatură” puneau mai mult amprentă pe cum era omu îmbrăcat, decât să afle mai exact ce e cu omul respectiv, și apoi să-și facă o părere. Trecând peste reticență văzută la acest funcționar, era oarecum costernat de faptul că am aplicat direct online și nu m-am dus la ei la bancă, să aplic pentru acel card. Că probabil dacă aplicam la el, în sediu, își lua comision de recomandare, și că uneori e mai bine să fii direct la sediu, și îmi băga dume de „salesman”, că dacă cunosc pe cineva, pot aduce la el și că îmi iau nu știu ce discount, vrăjeli.

Eu înțeleg un lucru, toți căutăm să facem bani, și să găsim un avantaj undeva oricât de mic este el, dar, dacă cineva a făcut o alegere, nu te pune în contra doar pentru frustrările tale personale. Deci per ansamblu, CreditEurope, chiar dacă sunt printre primii care oferă rate fără dobândă în România și au multe parteneriate, la capitolul oameni din agenții, se pare că aveți un mare minus, cel puțin din partea mea. Aștept în continuare acceptarea dosarului, deoarece orice bancă vede că plătesc la timp, și totul e ok, dar.. se pare că „relația noastră” pornește cu stângul.

]]>
<![CDATA[Investiții pentru viitor]]>După cum probabil știți deja, ziua de mâine, când vine vorba despre certitudinea unui viitor financiar decent, este pe zi ce trece parcă o vorbă tot mai ambiguă. Toți fac reclamă la crypto, la fel ș

]]>
https://catalin.ro/investitii-pentru-viitor/647459d735c16d0001e97c0cMon, 24 Apr 2023 14:34:23 GMT

După cum probabil știți deja, ziua de mâine, când vine vorba despre certitudinea unui viitor financiar decent, este pe zi ce trece parcă o vorbă tot mai ambiguă. Toți fac reclamă la crypto, la fel și fel de scheme piramidale sau nu, toți promit îmbogățirea peste noapte, sau mai bine zis, toți o vor, însă acest lucru clar este acel vis irealizabil, acel unicorn pe care toți vor să-l vadă, dar în același timp toți știu că acesta nu există.

Așadar, pentru a-ți realiza vizele, din punctul meu de vedere, trebuie să muncești, să economisești, să-ți pui target-uri și clar, să faci tot posibilul să le realizezi, că altfel degeaba mai muncești, nu?! Mai jos vă voi oferi perspectiva mea, bună sau rea, așa procedez eu..

Nu recomand cardurile de credit (cu dobânzi)

Nu neg, în ziua de azi, sau în România cel puțin, fără credite nu prea poți trăi, drept să zic, nu știu dacă cunosc vreo persoană care să nu aibă absolut niciun credit, sau care să nu fi avut vreodata vreun credit, indiferent despre ce tip de credit discutăm.

Deci, prin urmare, dacă toată lumea are credite, de ce oare nu toți sunt atenți cu aceste credite? Când ai un card de credit, mulți, simt că l-au prins pe Dumnezeu de un picior, și recurg tot mai des la acel card de credit și apoi plătesc dobânzi mai mari decât ar fi plătit o rată.

Eu, drept să zic, folosesc cardurile de credit, constant, dar cele fără dobândă, îmi plătesc ratele la timp, nu am niciun avantaj dacă ar fi să plătesc mai multe rate odată, sau nu.. așadar, cel mai bun card de credit este acela folosit cu cap.

Multe cunoștințe „fac mișto” pe seama mea, când le zic că bag motorină la mașină cu cardul de cumpărături și plătesc motorina în 2 rate fără dobândă, sau cumpărăturile de zi cu zi, ori diferite alte gadget-uri ori știu eu ce alte prostii vreau să-mi cumpăr, clar, o fac folosind cardurile de cumpărături fără dobândă, folosesc banii băncii, nu banii mei. Mi se pare o idee bună, indiferent de părerea altora.

Recomand depozitele la termen sau fondurile mutuale

Ai un ban mai mult, pus deoparte, la „ciorap” cum se zice, nu-i ține în casă, fiindcă banul care stă degeaba, se devalorizează, că inflație, că vine o nouă pandemie, că vine vreo nouă recesiune, sau că sumtem în recesiune, banul care stă, nu produce nimic. Banul care se mișcă, clar produce ceva.

Așadar, eu, dacă am ceva bani mai mulți adunați, îi bag în investiții fie în depozite la termen sau fondurile mutuale, nu aduc mulți bani cei drept, dar un 6-9% pe an, din 10.000 RON, aduc anual un 600-900 RON/an, decât să nu producă nimic, nu e mai bine să scoți măcar cheltuielile cu mâncarea să zicem dintr-o lună, sau facturile?! Eu zic că e ok, măcar nu stau la „ciorap” să nu producă absolut nimic.

Pe termen scurt și mediu, recomand investițiile în crypto sau acțiuni

Da, știu deja toată lumea vorbește de crypto și despre acțiuni, toată lumea are crypto și acțiuni, toată lumea este expert în crypto și acțiuni, toată lumea și-ar dori marele „buf” peste noapte din crypto și din acțiuni, totuși, nu toată lumea face profit din crypto și din acțiuni. Ei aici, poți vedea cu adevărat volatilitatea pieței crypto și a acțiunilor, și clar, dacă vrei să faci și profit după comisioane și să fii bine din trading-ul de crypto și de acțiuni, trebuie să fii un fel de „stalker”, unul care are sisteme de monitorizare a diferitelor cryptomonede și a nenumăratelor acțiuni, altfel, dacă nu le monitorizezi, clar nu vei face bani nici pe termen lung, nici pe termen scurt.

Recunosc, de câțiva ani cochetez și eu cu acțiuninile și cu piața crypto, pe la început ieșeam constant în pierdere, apoi ușor, ușor, am acumulat ceva experiență și pot spune că sunt pe plus acum. Dar clar, n-am facut vreo mare avere, de aceea, cred în orice alta metodă de investiție constantă și de termen lung, decât cred în această piață volatilă.

Până una alta, investiți cu cap.

]]>
<![CDATA[Câteva avantaje ale lui ChatGPT]]>Cu siguranță ai auzit de ChatGPT, unul dintre cei mai avansați asistenți virtuali disponibili astăzi. Această tehnologie bazată pe inteligența artificială poate ajuta oamenii să comunice mai eficient și să facă sarcini mai

]]>
https://catalin.ro/cateva-avantaje-ale-lui-chatgpt/647459d735c16d0001e97c0bWed, 29 Mar 2023 10:02:24 GMT

Cu siguranță ai auzit de ChatGPT, unul dintre cei mai avansați asistenți virtuali disponibili astăzi. Această tehnologie bazată pe inteligența artificială poate ajuta oamenii să comunice mai eficient și să facă sarcini mai rapide, totul prin intermediul unui sistem de chatbot inteligent și sofisticat.

ChatGPT folosește algoritmi de procesare a limbajului natural, ceea ce înseamnă că poate înțelege cu ușurință limbajul natural, folosit de oameni zi cu zi. ChatGPT este capabil să înțeleagă contextul conversației și poate răspunde la întrebări complexe cu un nivel ridicat de precizie.

Avantajele ChatGPT sunt multe. În primul rând, ChatGPT este disponibil 24/7, fără a fi nevoie de oameni care să răspundă la întrebări sau să îndeplinească sarcini. Acest lucru poate fi deosebit de util pentru companii și alte organizații care primesc un volum mare de întrebări și solicitări de la clienți și nu pot să aloce resurse umane pentru a răspunde la toate.

De asemenea, ChatGPT poate ajuta la economisirea de timp și resurse, deoarece poate îndeplini sarcini automat, fără a fi nevoie de intervenția umană. De exemplu, ChatGPT poate procesa plăți sau poate oferi recomandări personalizate pentru produse sau servicii, toate în timp real.

Un alt avantaj al ChatGPT este că poate fi personalizat în funcție de nevoile specifice ale utilizatorilor. De exemplu, ChatGPT poate fi instruit să răspundă la întrebări specifice legate de un produs sau serviciu sau să ofere recomandări personalizate bazate pe preferințele individuale.

În plus, ChatGPT poate fi integrat cu alte tehnologii și platforme, cum ar fi aplicații mobile sau asistenți vocali, pentru a oferi o experiență de utilizare mai fluidă și mai convenabilă.

În concluzie, ChatGPT este o tehnologie puternică și versatilă, care poate ajuta oamenii și companiile să comunice și să facă afaceri mai eficient. În timp ce ChatGPT poate fi considerat încă o tehnologie emergentă, se preconizează că va deveni tot mai importantă în următorii ani, deoarece nevoia de automatizare și eficiență crește în întreaga lume.

]]>
<![CDATA[ChatGPT + altele..]]>Toată lumea vorbește în perioada asta de AI, de ChatGPT de la OpenAI, de multe alte sisteme și firme care aleg să meargă tot mai mult spre AI și în general spre inteligența artificială.

Nu neg, pe o

]]>
https://catalin.ro/chatgpt-plus-altele/647459d735c16d0001e97c0aTue, 21 Mar 2023 15:04:21 GMT

Toată lumea vorbește în perioada asta de AI, de ChatGPT de la OpenAI, de multe alte sisteme și firme care aleg să meargă tot mai mult spre AI și în general spre inteligența artificială.

Nu neg, pe o parte mă sperie într-o mică măsură toată treaba asta, dar pe de altă parte știu și sunt sigur pe mine, că indiferent câte sisteme și automatisme ar ieși pe piață, clar întotdeauna va fi nevoie de oameni într-o foarte mare măsură, de asemenea, toată treaba asta cu inteligența artificială, pe mine cel puțin, mă motivează constant să-mi depășesc condiția, să vreau mereu mai mult, să învăț mai mult, chiar dacă uneori este greu, dar alteori faptul că ne depășim condiția, ieșim din zona de confort, ne face să fim tot mai perseverenți în ceea ce facem. Cel puțin pentru mine cred cu foarte mare tărie treaba asta cu ieșitul din zona de confort.

Acum ceva vreme, prin noiembrie 2022, mai exact, am zis, gata, trebuie să schimb jobul, fiindcă anul ăsta, 2023, după cum probabil mulți au văzut, din punct de vedere fiscal, multe chestii s-au întâmplat, multe spre dezavantajul nostru, a-l ăstora mici. Ei bine, atunci am plecat de la o firma (mai multe firme într-una), ce oferea servicii de găzduire web, servere, etc.. la o firmă ce oferă servicii de plăți online și alte servicii. Ei bine, la vechea firmă eram SysAdmin + tech support, totul era ok, doar că ajunsesem la un moment în care nu prea mai aveam ce învăța, sau ce vedea nou. Totul era la fel. Am venit la această nouă firmă (cea de plăți online), cu pachetul de cunoștințe pe care-l aveam. Aici, am venit ca Site Reability Engineer și DevOps, dar să zicem în linii mari știam clar cu ce se mănâncă, totuși aici, am venit la administrare în cloud/deployment de aplicații, chestii în totalitate noi pentru mine. Eram ca un copil care n-a mai văzut așa ceva când am ajuns aici, de fapt știam așa, pur informațional unele treburi despre docker și altele, dar nimic mai  mult. Am ieșit din zona de confort, și bine am făcut în mare parte. Fiindcă, învăț și acum chestii noi, constant învăț.

Revenind la ChatGPT, ei bine, mulți se sperie de ceea ce nu știu. Până acum am folosit varianta gratuită, probabil și de acum, încă o perioadă voi folosi varianta gratuită, nu neg, este bun acest ChatGPT, problema se pune că de multe ori dă și gherle, nu îți da soluția cea bună, sau face mai multe teste pentru a ajunge la soluția bună. Deci, dacă folosești ChatGPT trebuie clar să ai și cunoștințe destul de ok în domeniul pentru care pui întrebări și cauți soluții. Altfel, dacă tu n-ai habar cu ce se mănâncă, ChatGPT-ul n-o să știe ever ce vrei tu pentru a-ți oferi soluția cea bună pentru problema ta. La fel și Google îți oferă, la fel și Bing Chat, dar dacă tu nu știi ce să ceri și cum să „parsezi” informația, degeaba ai cont pe ChatGPT sau plătești ChatGPT Plus, că este irelevant și nu va rezolva problema pe care tu o ai. Oricum, ca și idee, este super ok ChatGPT-ul, dar, omul e baza pentru a cerne informația primită.

]]>
<![CDATA[PFA sau SRL în 2023?]]>Încă de anul trecut, din 2022, tot am pivotat între a rămâne pe PFA sau a trece pe SRL, totuși parcă nici acum, după ce am făcut calcule peste calcule, după ce am redevenit angajat dup&

]]>
https://catalin.ro/pfa-sau-srl-in-2023/647459d735c16d0001e97c09Tue, 14 Mar 2023 01:29:39 GMT

Încă de anul trecut, din 2022, tot am pivotat între a rămâne pe PFA sau a trece pe SRL, totuși parcă nici acum, după ce am făcut calcule peste calcule, după ce am redevenit angajat după mulți ani în care lucrasem ca și „antreprenor” să zic așa, cu ghilimelele de rigoare, parcă nici acum în prizma schimbărilor constante ce se tot întâmplă în economia româneasca, parcă nu sunt total convins de faptul că SRL este cea mai bună alegere.

SRL fără angajați ??

Dacă ai SRL fără angajați, trebuie să plătești 16% din profit, trebuie să plătești contabilitate, care și asta este în jur de 150-250 RON/lună, și.. implicit să îți faci calculele bine, astfel încât să ieși bine la final de lună.

PFA cu normă de venit ??

Conform noilor modificări apărute în acest an, dacă ești PFA cu normă de venit, cel puțin pe Vrancea, pentru codul CAEN 6202, norma de venit a crescut semnificativ, de la 43300 ron/an, la 47000 ron/an, și ținand cont că în 2020 când am deschis eu PFA cu normă de venit, aceasta era 34300 ron/an, iar în 2023 a ajuns cu 12700 ron mai mult pe an, nu prea mai este ok să ai PFA cu normă de venit, cel puțin în domeniu IT în 2023, mai ales pentru faptul că au micșorat limita maxima de la 100.000 euro/an, la 25.000 euro/an. Dacă faci mai mult de 25.000 euro/an, trebuie să plătești automat 16% din profit. Chirii, oricât se bat „ăștia” cu pumnii în piept că vor să facă astfel încât toți cei care au proprietăți închiriate să le treacă cu contract, nu se va întâmpla asta ever, dar acesta este probabil subiectul altui articol. Deci, per ansamblu PFA cu normă de venit, no can do. :)

PFA în sistem real ??

Aici să zicem că ar merge ceva, ceva, totuși și aici, ca să ieși bine, trebuie ca orice cheltuială să o iei cu factură/chitanță. Găsești o locuință pe care o închiriezi, trebuie contract etc.. să poți plăti din PFA, cumperi chestii pentru PFA, iei cu factură/chitanță, astfel încât să ai cât mai multe cheltuieli eligibile, astfel încât să poți să ai un impozit pe venit mai mic.

Deci per ansamblu, orice se întâmplă pentru tine în mediu antreprenorial, trebuie să gândești și să calculezi totul la linie. Pentru mine, cel puțin pentru moment, PFA-ul pe normă de venit l-am suspendat, dacă-l voi redeschide, clar voi fi pe sistemul real, sau.. vedem ce va mai fi. Oricum, pentru moment, SRL-ul este baza pentru mine, cel puțin în mediu antreprenorial.

PS: Pentru mine cel puțin, antreprenor este acea persoană care face bani cât de cât multi lunar, cel puțin 10.000-15.000 euro/lună profit, nu buticari ca și mine. :)

]]>
<![CDATA[Ghost static + Github + Cloudflare Pages]]>Nu știu voi, dar eu țin foarte mult la viteza de încărcare, atât de mult, încât orice site să-l fac astfel încât să se încarce cât mai repede. Așadar,

]]>
https://catalin.ro/ghost-static-github-cloudflare-pages/647459d735c16d0001e97c08Tue, 14 Feb 2023 06:50:25 GMT

Nu știu voi, dar eu țin foarte mult la viteza de încărcare, atât de mult, încât orice site să-l fac astfel încât să se încarce cât mai repede. Așadar, cum să ai un site care să se încarce super repede, altfel decât făcând acel site să fie static. Fără baze de date, fără coduri externe, fără, fără, fără..

Soluția mea cel puțin a fost să transform acest blog pe care anunțam aici acum ceva vreme că-l trec pe platforma Ghost, într-un site static, only HTML / JS / CSS / Images.. and thats all.

Cum?

Păi simplu pentru mine, dificit pentru alții.. :D

 1. Am instalat Ghost local, la mine in terminal, folosind tutorialul oficial oferit de către cei de la Ghost. Îl puteți găsi aici: https://ghost.org/docs/install/local/
 2. Am folosit generatorul de static site creat de Simon Mo, îl puteți găsi aici: https://github.com/Fried-Chicken/ghost-static-site-generator
 3. Am instalat Github local pe desktop, detalii aici: https://desktop.github.com/
 4. Am creat în Github un repo privat pentru acest site.
 5. Am generat fișierele statice folosind scriptul de la punctul 2, și le-am salvat direct în repo-ul creat anterior pe Github și căruia i-am dat import la mine pe PC.
 6. Am luat tot din acel repo privat de pe Github și i-am dat push în Cloudflare Pages, puteți vedea tutorial aici: https://www.youtube.com/watch?v=MTc2CTYoszY
 7. La final am pus întreaga comandă de generat static files în .bashrc, astfel încât de fiecare dată când scriu un articol, dau o singură comandă, pleacă totul în Github apoi de acolo totul se duce automat in Cloudflare Pages și implicit live pe internet.

Toată treaba asta, nu mă mai costă absolut niciun leu, toate fiind softuri sau soluții gratuite. Singurii bani pe care-l plătesc, sunt cei de la curentul consumat de laptop și reînnoirea anuală a numelui de domeniu, restul total gratuit. :D

Așadar, poți avea un blog aproape gratuit, fără absolut nicio investiție, majoră cel puțin. Există astfel de metode și pentru Wordpress. Atât pentru bloguri, cât și pentru site-uri de prezentare, doar la magazinele online, acolo e problemă, deoarece trebuie să ai bază de date pentru comenzi, etc.. dar la orice poate avea un conținut cât de cât static, se poate face gratuit toată treaba asta, singurul necesar este acel „know how”.

]]>
<![CDATA[De prin ultima vreme adunate..]]>Din viață...

Păi să zicem că până acum în viața mea de zi cu zi, nu e mare lucru de spus.. mai un film pe la cinema, mai un film pe acasă, mai o ieșire

]]>
https://catalin.ro/de-prin-ultima-vreme-adunate/647459d735c16d0001e97c07Thu, 09 Feb 2023 10:35:00 GMT

Din viață...

Păi să zicem că până acum în viața mea de zi cu zi, nu e mare lucru de spus.. mai un film pe la cinema, mai un film pe acasă, mai o ieșire pe colo colo, mai un remi sau monopoly cu ceva amici. D-astea de-ale lumii.. oricum presimt că voi avea parte de ceva care-mi va schimba viața în curând, dar până atunci n-are rost să zic/scriu ceva.

Tech stuff..

Pot spune că încep ușor ușor să mă transform într-un „developăr”, vreau să învăț Terraform, deja am început să mă familiarizez tot mai mult cu Docker, Loadbalancere, Google Cloud, Cloud Build, Cloud Run, și alte tehnologii care până acum în partea de sysadmin care o făceam în firmele de hosting, nu era prezentă aproximativ deloc. Pot spune că în anii din urmă, chiar nu știam mai nimic față de ceea ce am învățat în ultimele luni, și clar ce va urma să mai învăț de acum încolo. Dar clar, voi scrie la un moment poate, mai multe tutoriale și/sau chestii tehnice, momentan încerc să mă străduiesc a scrie pe blog, cât de des pot sau îmi aduc aminte.

Între timp, am mutat acest blog de pe serverul local despre care vorbeam articolul trecut aici, direct în Cloudflare Pages, ca static files. So.. my blog is in the cloud right now. Nu mai depind de o baza de date, de un hosting sau ceva pe undeva, totul este static files (html/css/js și imagini) nimic mai mult, nimic mai puțin. Ba chiar țin blogul local îl accesez pe localhost, apoi prin intermediul unui script îi dau deploy în Github, într-un private repository, iar de aici automat îl ia Cloudflare Pages, fără ca eu să fac nimic.

Constat, că.. odată cu migrarea aceasta, și modificarea sistemului de comentarii, nu mai comentează nimeni, deoarece, cine comenta, o făcea pentru link-uri, nu pentru că-și dorea să comenteze.. so, thats it. Păstrăm „Disqus” pentru comentarii, cine o face, o face, cine nu.. nu. Who cares?! :D

]]>
<![CDATA[Cloudflared + Proxmox.. cea mai bună soluție]]>https://catalin.ro/cloudflared-proxmox-cea-mai-buna-solutie/647459d735c16d0001e97c06Thu, 19 Jan 2023 08:47:02 GMT

În 2023 sunt foarte preocupat de optimizare, per ansamblu, de orice tip.. că este vorba de costuri, că este vorba de platforme, de folosirea unor domenii sau știu eu orice altceva atât din lumea virtuală cât și din cea reală, cuvântul de ordine este „Optimizare”. Așadar subiectul acestui articol.. Cloudflared + Promox.

Cloudflared

Cloudflared este vechiul Argo Tunnel de la Cloudflare, care acum s-a transformat în Cloudflared. Per ansamblu este un serviciu disponibil in suita Zero Trust a celor de la Cloudflare, suită care are și o variantă gratuită cu anumite limitări evident. Acest serviciu crează un tunel între infrastructura Cloudflare Zero Trust și infrastrutura ta, fie că este un server local, fie că este un server dedicat, se crează un tunel. Dacă doriți și voi să faceți un setup de acest gen, aveți mai multe detalii pe link-ul oficial aici.

Proxmox VE

Cunoscătorii știu că Proxmox VE este una dintre cele mai folosite softuri de virtualizare din lume, și gratuită. Mai sunt softuri plătite, precum VMWare, Virtualizor, SolusVM și altele.. dar dintre cele gratuite, părerea mea, e că, Proxmox VE și eventual OpenStack sunt cele mai ok tehnic vorbind. Iarăși, daca doriți să-l instalați, puteți vedea aici documentația oficială. Acest articol nu este menit să fie un fel de tutorial, cu toate că, poate la un moment voi face și tutoriale, dar nu este cazul acum.

Setupul meu..

Detalii MiniPC:

 • HP ProDesk 400 G6 Desktop
 • Procesor Intel i5-10500T gen 10
 • 16 GB RAM DDR4
 • 1 TB NVME m.2 storage

Bun, având acel mini PC, am instalat prima dată Proxmox VE, dupa cum v-am spus, am urmat pașii oficiali din acel tutorial, adică am creat un USB bootabil cu imaginea de Proxmox, apoi am procedat la instalare. Aceasta se face foarte simplu, vreo 3-4 pași de setat chestii și cam aia e.

După care am intrat din laptop pe acest mini server (https://adresa-ta-de-IP:8006) unde veți vedea interfața grafica a Proxmox, și clar, unde veți petrece foarte mult timp cu mașinile voastre virtuale.

În cazul acestui setup, se pare că având NVME direct în placa de bază sistemul de operare din spatele Proxmox, și anume Debian 11 „bullseye”, făcea mai multe request-uri către acel NVME, atât de multe încât să zicem îi dădea un fel de „atac DDoS” pe disk. :)

Astfel încât am fost nevoit să aplic un workaround..

 • nano /etc/default/grub
 • adăugat/editat linia GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT astfel încât să arate așa: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet nvme_core.default_ps_max_latency_us=0 pcie_aspm=off"
 • salvat
 • update-grub
 • reboot server

După acest workaround, care din cele testate, este ok pentru orice versiune de Ubuntu/Debian ce are NVME-uri în placa de bază, cel puțin pentru Kingston/Samsung este ok acest workaround.

După instalarea Proxmox și aplicarea acestui workaround legat de NVME, am început instalarea tunelului Cloudflared. Prima fază, am accesat Package Managerul celor de la Cloudflare aici și am urmat pașii de instalare a pachetelor ce țin de Cloudflare, evident pentru Debian 11.

 • apt install cloudflared -y

Abia apoi am umat pașii de instalare din tutorialul lor oficial, având deja instalat serviciul cloudflared.

După instalarea Cloudflared și conectarea lui cu Zero Trust, evident, am început să creez „Public Hostnames”, evident am avut deja un domeniu adăugat în Cloudflare DNS, astfel încât Zero Trust să poata creea automat acel DNS Zone.

În cazul meu, pe serverul de Proxmox am doar adrese de IP private (NAT), 192.168.x.x, fapt pentru care Cloudflared este cel mai ideal dacă ai IP dinamic, și n-ai posibilitatea de a avea IP static de la furnizorul de internet. La fiecare schimbare de IP pe care o am de la RDS, Cloudflared știe de infrastructura Zero Trust, și face tunelul astfel încât să nu fie probleme, iar blogul meu și site-urile mele găzduite pe acest server sunt funcționale fără nici cea mai mică problemă, și să nu mai zic despre faptul că beneficiez de protecție DDoS gratuită, Zero Trust oferă și o posibilitate de „Application Protection”, și anume cei care știu platforme precum Ghost au calea standard de autentificare pe domeniu.ro/ghost, nu prea se poate modifica această cale din varii  motive, nu prea ai cum să ai atac asupra acestei căi deoarece Zero Trust Application Protection este în față, și să zicem, mie îmi trimite un cod pe email, pentru a putea accesa cel path, dacă nu am codul, nu pot accesa path-ul.

Per ansamblu.. Cloudflared + Proxmox FTW ! :D

]]>
<![CDATA[Bun venit Ghost..]]>Pentru că acest site este un blog, pe care oricum scriu destul de rar.. am zis că ar fi cazul să găsesc o platformă care este strict și numai pentru blogging. Wordpress-ul, a devenit un CMS care poate fi folosit la mult prea

]]>
https://catalin.ro/bun-venit-ghost/647459d735c16d0001e97c05Sat, 07 Jan 2023 17:20:23 GMT

Pentru că acest site este un blog, pe care oricum scriu destul de rar.. am zis că ar fi cazul să găsesc o platformă care este strict și numai pentru blogging. Wordpress-ul, a devenit un CMS care poate fi folosit la mult prea multe tipuri de site-uri, așa că a devenit foarte stufos.. părerea mea.

Așadar, să zicem, că pentru un blog, nevoia este să fie cât mai simplist, cât mai orietat strict către bloguri, nimic mai mult. Așadar, printre singurele platforme care mi se par mie 100% orientate spre content writting/blogging, și care mi se pare cea mai minimalistă platformă, este blogging.

Așadar, bun venit Ghost.. această platformă care are la bază Javascript, și este foarte minimalistă. Bine, drept să zic, este o platformă care o nu o prea poate instala oricine. Dar.. există o întreagă comunicate pentru așa ceva, există și variantă plătită a acestei platforme, deci.. e accesibilă și pentru cei cu buget redus ori cu mai puține cunoștințe tehnice.

]]>
<![CDATA[Back to Windows..]]>

Mda, din păcate sau din fericire mai puțină, am revenit la Windows… Scriam acum câteva zile aici că am renunțat la Windows și am trecut pe Ubuntu.. drept să zic, în aceste 16 zile de utilizare

]]>
https://catalin.ro/back-to-windows/647459d735c16d0001e97c04Sun, 18 Dec 2022 17:01:49 GMT

Mda, din păcate sau din fericire mai puțină, am revenit la Windows… Scriam acum câteva zile aici că am renunțat la Windows și am trecut pe Ubuntu.. drept să zic, în aceste 16 zile de utilizare intensivă a sistemelor de operare Linux, diferite variante chiar, pot spune că am rămas oarecum dezamagit de unele aspecte.

 1. Ori am eu hardware prea nou pentru diferite kernel-uri, sau sisteme desktop ce au la bază Linux, ori aceste sisteme de operare clar au probleme cu diferite implementari.
 2. Am instalat prima data Fedora, random, rămânea într-un fel de freeze, am căutat fel și fel de rezolvări, cam degeaba, niciuna n-a funcționat. Am avut probleme cu diferite soft-uri, folosesc destul de intens Rambox sau alte softuri asemănătoare, pentru a putea avea intr-o singură aplicație Whatsapp, Messenger, Telegram, Skype și vreo 3 adrese de email. Ba îmi crăpa aplicația, ba nu se deschidea, ba alte softuri, se instalau, dar nu funcționau în totalitate, ba drivere nu găseam..
 3. Am trecut la Ubuntu 22.04, și pe acesta la fel, random intra în „freeze status”, pur și simplu nu se mai încărca nimic. Uneori chiar și fără sa am vreo aplicație deschisă. Am căutat ceva răspunsuri, pe nspe forumuri, clar nu prea accepta configurația PC-ului meu și/sau nu acceptă probabil în totalitate disk-ul NVME pe care-l folosesc pe PC.
 4. Am instalat Zorin OS (ultima versiune 16.2), care are la bază tot Ubuntu 22.04, iar băieții de la Zorin OS spun peste tot că oferă suport full aproximativ pentru orice program care are la bază Windows.. bullshit.. într-adevăr, unele aplicații, funcționează pe Zorin OS, dar marea majoritate nici măcar nu ajung să fie instalate că și crapă ceva la instalare.
 5. De câteva ori pe lună trebuie să semnez ceva acte cu semnătură electronică, fiindcă așa funcționează ANAF, am tot căutat, instalat, testat câteva variante prin care să pot instala tokenul de la DigiSign, semnătură electronică pe care o folosesc din 2020 încoace.. nu merge mă nene sub nicio formă să reușesc să semnez niște acte cu acel token, dacă nu e nu știu ce driver, nu merge nu știu ce patch, dacă nu-i aia, e ailaltă..

Așadar, cel puțin, pentru moment, Linux ca și desktop environment îl folosesc doar pentru servici, unde n-am nevoie de a accesa programe ce au legătură cu Windows și se găsesc musai și numai pentru Windows. La un moment, când o să vreau să schimb în totalitate orice legat de Windows, voi trece pe structura celor de la Apple, clar, au suport mult mai avanzat pentru multe aplicații, decât Linux, care cel puțin pentru tehnologii noi, nu se prea mulează.

]]>
<![CDATA[Bye bye.. Windows. Welcome Ubuntu]]>

Presupun ca orice roman, din aceasta prea minunata tara, a folosit sau foloseste Windows, inca de cand a primit/capatat/cumparat primul sau PC. Asa era si cazul meu, si a multora.. doar ca dupa multi ani, in care am tot incercat sa renunt la Windows, acum i-a cam venit

]]>
https://catalin.ro/bye-bye-windows-welcome-ubuntu/647459d735c16d0001e97c03Fri, 02 Dec 2022 11:44:20 GMT

Presupun ca orice roman, din aceasta prea minunata tara, a folosit sau foloseste Windows, inca de cand a primit/capatat/cumparat primul sau PC. Asa era si cazul meu, si a multora.. doar ca dupa multi ani, in care am tot incercat sa renunt la Windows, acum i-a cam venit sorocul sa zicem asa. Gata, s-a incheiat, si clar, momentan nu vreau sa mai revin la Windows, decat fortat de cine stie ce circumstante, insa, pana aici.

Explicatia..

Odata cu schimbare jobului.. da, intr-un final, cel putin pentru moment, am plecat din lumea hostingului sa zicem asa.. „Toata lumea va plange dupa mine”.. NOT. Noul job, presupunea orice distributie Linux sau non-Linux, dar orice in afara de Windows. Am luat de la un coleg un stick cu Ubuntu, pe care-l avea pe acolo, zic, hai sa-i dam o „cheie”.. primele chestii, mi-au fost ca o piedica, obisnuit cu Windows, de prea multi ani.. dar na, asta e.. cand esti Linux SysAdmin de ceva ani, terminalul este un „must have”, drept sa zic, de cand a aparut WSL, chiar si pe Windows terminalul a fost integrat, sa nu mai stau cu PuTTy si altele. Deci jobul actual a presupus Linux, Linux am instalat, Ubuntu dupa cum am zis, cu cateva peripetii, dar totul a fost bine. Cu toate ca mai aveam un laptop prin casa cu Zorin OS.

Ubuntu ?! Why?

O chestie care mi-a placut in toti acesti ani in care am lucrat in hosting, Linux tati.. si tot ce are la baza Linux. Adica orice update, orice patch, orice chestie de securitate este tratata cu maxim de prioritate si in principal, nu se da in productie ceva ce poate fi beta sa zicem. Dar daca e vorba sa fie o problema de securitate vreodata, imediat s-a facut un patch, imediat s-a facut un update, si pa.. ala a fost. Din zeci de video-uri, cu pareri de la oameni mult mai avizati probabil ca mine, si cu mai multa experienta in Linux.

Concluzia..

De acum inainte, clar, sunt slabe sansele sa mai ajung voit la Windows, tinand cont ca in ultimii ani, cu orice update, cu orice problema, s-a umplut sa zicem paharul. Plus, ca niciodata nu mi-a placut PowerShell-ul mi se pare mult mai complicat decat ar trebui sa fie pentru ceva simplu cum se da a fi intregul Windows. Cel mai probabil, la un moment, posibil sa trec 100% pe structura Apple, cu toate ca sa zicem acum, sunt doar 50-60% in ecosistemul Apple, dar nici pe Linux nu am ceva care sa-mi lipseasca si/sau sa pot conecta la ecosistemul Apple.

]]>