RHEL (IBM) trimite CentOS la moarte.

Probabil dacă ești pasionat de Linux, ai văzut deja anunțul celor de la CentOS în care aceștia anunță că vor renunța la sistemul de operare CentOS așa cum îl știm noi, iar CentOS 8 fiind ultimul care va mai avea suport, cel puțin până la final de an 2021. Deci cei care ați trecut la CentOS 8 fie faceți downgrade la CentOS 7 care are suport până în 2024, fie treceți la orice altă distribuție de Linux, fiindcă după cum spun băieții de la RHEL (corporația IBM) vor trece la CentOS Stream, care va fi un fel de beta pentru RHEL. Iar RHEL adică RedHat după cum probabil știți este pe bani.

Deci, marea majoritate a sistemelor de operare care folosesc fork-uri ale CentOS, se vor cam duce la vale. Să nu mai zic de firmele de găzduire care folosesc cPanel. Da, într-adevăr, imediat după anunțul celor de la RHEL, și cPanel a anunțat că vor face acest panou de control disponibil și pentru Ubuntu, dar și pentru versiunea de CloudLinux (cea gratuită), că și cei de la CloudLinux care au investit o mulțime de bani într-un fork al CentOS au anunțat că nu vor renunța sau nu vor trece la altă distribuție, ci vor face propriul fork gratuit de CloudLinux până în martie.

Per ansamblu vor fi multe schimbări în ce privește lumea Linuxului pentru 2021. Deci cam orice panou de control, aplicație, etc.. folosiți, dacă este pe CentOS 7, aveți timp până în 2024 să alegeți cumva altă distribuție sau să găsiți variante, dacă ați trecut pe CentOS 8, atunci și mai rău, aveți fix un an până vă gândiți ce faceți. Fiindcă fie veți deveni cobai pentru RHEL, fie plătiți pentru a putea beneficia de același sistem de operare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *