Când ai un site, că discutăm despre unul personal, un blog sau când discutăm despre un site care ar trebui să producă bani, un magazin online, părerea mea este că trebuie să analizăm puțin situația înainte de a face acest pas.
Eu văd niște întrebări pe care trebuie să ți le pui încă de la început.. cum ar fi:
- Cum vizualizez site-ul meu?
- Cât de ușor este de folosit platforma din spatele site-ului?
- Cât timp/bani mă costă customizarea acestei platforme?
- Ce fac dacă platforma are probleme de securitate?
- Cum fac update/upgrade la platforma respectiva?
- Creatorii modulelor folosite de această platformă oferă constant update-uri/upgrade-uri sau soluții simple pentru a rezolva diferite situații ?
- Ce resurse consuma platforma pe care vreau s-o folosesc?
- Cum face codul față la diferite spike-uri de trafic?
- Se optimizează ușor platforma?
- Dacă vreau să nu mai folosesc această platformă, care sunt posibilitățile de migrare?
- Cât de ușor pot face backup?
Ei bine, aceste întrebări de început înaintea oricărui proiect pe care-l pornesc, întrebări care sincer uneori îmi dau ceva timp de gândire, totuși prefer să analizez aceste aspecte încă de la început înainte de a face pasul de început într-un proiect, astfel încât timpul folosit în acel proiect să fie bine optimizat și să nu pierd timp și bani, începând un proiect dar ulterior să văd că de fapt nu am ales platforma care trebuie.
Am început să evit a mai folosi platforme care nu corespund într-un mod favorabil întrebărilor de mai sus.
Exemplu..
Ani de zile, am tot testat diferite platforme, diferite setup-uri atât tehnice la nivel de server sau server setup, cât și la nivel de platformă CMS sau chiar scripturi/site-uri scrise în cod de la 0 de către mine.
Însă, prefer să cred că aceste teste au adus un plus de valoare în ceea ce fac, am învățat multe din aceste teste, fapt pentru care am zis să rămân pe ceea ce știu sigur că funcționează.
Am făcut ani de zile site-uri pentru diferiți clienți, de la site-uri de prezentare până la magazine online sau diferite platforme complexe.
Ani de zile am mers pe premiza că, diferite platforme pot fi folosite doar și numai în anumite circumstanțe, totuși cred că timpul a schimbat anumite rezultate din ce gândeam în trecut..
Înainte credeam urmatoarele:
- WordPress + WooCommerce funcționează bine pentru magazine online cu maxim 5000 de produse.
- Opencart funcționează bine pentru magazine online cu maxim 15000 de produse.
- Prestashop pentru magazine online cu până la 25000 de produse.
- Magento pentru orice magazin online cu produse foarte multe.. 25000 +.
Acum, am ajuns o altă concluzie.. Cred că WordPress / WooCommerce poate să ducă orice număr de produse, atâta vreme cât este optimizat bine ca și cod, sau are resurse optimizate la nivel de server, atunci el poate duce orice număr de produse. Există plugin-uri pentru orice cred, există teme pentru orice, plus de asta, pur si simplu funcționează.
Având WordPress / WooCommerce datele tale, sunt ale tale, sau cel puțin ai access la ele în orice moment, și daca nu-ți convine cum funcționează un server, poți pleca în altă parte.
Printre alte motive, eu recomand tuturor celor care vor să aibă acces la datele lor, să aibă site-uri folosind platforma WordPress, dar asta ar presupune că știți să-l și folosiți sau cum să-l modificați cum vreți voi. Asta presupune skill-uri de programare (cât de cât), dacă nu aveți habar de nimic, există 2 variante în opinia mea.. Apelați la un programator (chiar și la mine) sau folosiți o platformă precum Shopify, Gomag sau altele (pentru magazine online cel puțin) unde evident nu trebuie să aveți mari skill-uri de programatori, totuși veți putea să vă concentrați pe vânzări. Chiar dacă la final, dacă trageți linie, daca nu plătiți platforma, vi se suspendă contul și într-un final, pierdeți toată munca făcută. Pe cand folosind WordPress, aveți acces la datele voastre oricând.
2 răspunsuri la „Platforma corectă de la început”
Felicitari Catalin pentru ceea ce faci. Am incercat sa invat si eu mai de mult chestiile acestea dar in final mi-am prins urechile… Am renuntat 🙂 Eu va admir ca puteti scrie un cod 🙂 Eu nu am fost in stare.
Mersi, mersi.. Totul se poate învăța.