PFA sau SRL în 2023?

Încă de anul trecut, din 2022, tot am pivotat între a rămâne pe PFA sau a trece pe SRL, totuși parcă nici acum, după ce am făcut calcule peste calcule, după ce am redevenit angajat după mulți ani în care lucrasem ca și „antreprenor” să zic așa, cu ghilimelele de rigoare, parcă nici acum în prizma schimbărilor constante ce se tot întâmplă în economia româneasca, parcă nu sunt total convins de faptul că SRL este cea mai bună alegere.

SRL fără angajați ??

Dacă ai SRL fără angajați, trebuie să plătești 16% din profit, trebuie să plătești contabilitate, care și asta este în jur de 150-250 RON/lună, și.. implicit să îți faci calculele bine, astfel încât să ieși bine la final de lună.

PFA cu normă de venit ??

Conform noilor modificări apărute în acest an, dacă ești PFA cu normă de venit, cel puțin pe Vrancea, pentru codul CAEN 6202, norma de venit a crescut semnificativ, de la 43300 ron/an, la 47000 ron/an, și ținand cont că în 2020 când am deschis eu PFA cu normă de venit, aceasta era 34300 ron/an, iar în 2023 a ajuns cu 12700 ron mai mult pe an, nu prea mai este ok să ai PFA cu normă de venit, cel puțin în domeniu IT în 2023, mai ales pentru faptul că au micșorat limita maxima de la 100.000 euro/an, la 25.000 euro/an. Dacă faci mai mult de 25.000 euro/an, trebuie să plătești automat 16% din profit. Chirii, oricât se bat „ăștia” cu pumnii în piept că vor să facă astfel încât toți cei care au proprietăți închiriate să le treacă cu contract, nu se va întâmpla asta ever, dar acesta este probabil subiectul altui articol. Deci, per ansamblu PFA cu normă de venit, no can do. 🙂

PFA în sistem real ??

Aici să zicem că ar merge ceva, ceva, totuși și aici, ca să ieși bine, trebuie ca orice cheltuială să o iei cu factură/chitanță. Găsești o locuință pe care o închiriezi, trebuie contract etc.. să poți plăti din PFA, cumperi chestii pentru PFA, iei cu factură/chitanță, astfel încât să ai cât mai multe cheltuieli eligibile, astfel încât să poți să ai un impozit pe venit mai mic.

Deci per ansamblu, orice se întâmplă pentru tine în mediu antreprenorial, trebuie să gândești și să calculezi totul la linie. Pentru mine, cel puțin pentru moment, PFA-ul pe normă de venit l-am suspendat, dacă-l voi redeschide, clar voi fi pe sistemul real, sau.. vedem ce va mai fi. Oricum, pentru moment, SRL-ul este baza pentru mine, cel puțin în mediu antreprenorial.

PS: Pentru mine cel puțin, antreprenor este acea persoană care face bani cât de cât multi lunar, cel puțin 10.000-15.000 euro/lună profit, nu buticari ca și mine. 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *