Parteneriatul RoTLD, scump și dificil

De ceva vreme, mai exact de la 1 martie 2018, domeniile .ro au trecut la plată anuală, nimic nou sub soare pentru unii, o chestie deja prea știută despre alții. Înainte, orice domeniu .ro era pe perioadă nedeterminată sau cum le plăcea unora să spună, pe viață. Ei bine, treaba cu nedeterminatul, era ceva real, scris, parcă, în regulile RoTLD, reguli pe care orice deținător de domenii .ro, trebuie să fie de acord încă de la început.

Pe de altă parte, din acest an, foaia s-a schimbat, așa că, orice nume de domeniu .ro a trecut la plata anuală, sau în funcție de registrar pe maxim 10 ani. Toate bune până aici, pentru cei care au înțeles schema cel puțin, toate rele pentru cei care nu au înțeles și au instistat că ce domne, că ei ai cumpărat pe viață domeniul X, și că te dau în judecată și prostii destea.

Bun, deci am trecut peste aceste aspecte banale deja. Am ajuns că na, trebuie plătită reînnoirea, iarăși multe guri, puține cunoștințe. Scurt pe doi, nu plătești, ți se pune domeniul în Pending Delete, după 90 de zile ți se șterge numele de domeniu, și e liber din nou pentru înregistrare.

Acum, să ajungem la treaba cea bună, și anume, înainte dacă vroiai să devii registrar, trebuia să plătești contra-valoarea la 100 de nume de domenii .ro în avans, adică, 3000 de euro. Acum, această limită s-a mărit, la 500 de domenii .ro, însemnând aceeași sumă, tot 3000 de euro. Deci, indiferent cum ați vrea s-o dați, RoTLD-ul câștigă.

Deci, efectiv, dacă vrei să devii registrar de domenii .ro, clar, tot trebuie să dai cu banu gros, altfel ciuciu. Bun, deci una peste alta, pentru business-urile de start up, a fi parteneri RoTLD, nu este mare schemă, mai bine îți iei reseller de domenii .ro, și aia e.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *