Optimizarea este cheia

Azi am zis să scriu un articol despre optimizare, un subiect foarte prost înțeles de mulți așa ziși SEO Guru. Am văzut foarte multe firme care oferă servicii de optimizare SEO, de optimizare în general, să nu mai zic despre firmele care oferă servicii de web design, ce să mai zic, foarte multe.. apar ca ciuperciule, peste noapte. Cum un anume „programator” învață să facă un site WordPress (cea mai folosită platformă în cazul acestora), deja își deschid „firmă de web design” și pac se bagă în marea goană după clienți necunoscători.

Dar acești „programatori” nu știu măcar să optimizeze ca și cod un site, să-i facă acele tweak-uri care să ducă site-ul la o încărcare mai rapidă, să optimizeze imaginile site-ului, nu ei găsesc o temă nulled, de pe un site dubios, îi fac upload, click.. click, bum.. bum.. gata site-ul. Poc, cer sume ce pleacă de la 250 de euro în sus. Mi se pare extrem de stupid din partea celor care pun botul și dau banii ăștia unor puștani care lucrează ca și cum nu i-ar interesa de portofoliul pe care-l crează în urma lor.

Mi se pare o chestie tâmpită să dai banii unui puștan care-ți face un site care arată cât de cât decent, însă în cod e o gaură de securitate, dă erori la minut și „programatorul” te trimite la firma de găzduire că proștii ăia au problemă la server, nu este codul site-ului tău de rahat. Trecând peste acest lucru, eu de ceva vreme am început mai mult să pun amprentă pe calitate nu cantitate, fiindcă prefer să îmi fac un portofoliu de clienți pe termen lung și stabili, care să mai apeleze la mine sau să mă recomande decât să fac treabă în grabă, țac-pac.. iau banul la „fraier” și dispar ca ciupercile după ce se duce sezonul.

Prefer să optimizez mai întâi codul site-ului, să-i optimizez imaginile să-l fac să ruleze în parametri decenți, să fie în regulă această parte, apoi să-i zic omului.. „Bă nene, este gata site-ul tău”, însă după cum am spus și mai sus, puștii ăștia care abia știu 2-3 linii de cod, fac repede și prost, și apoi aruncă vina în grădina altora. Sau acei SEO Guru, care dacă au pus 2-3 cuvinte cheie unui site, generează trafic fals și 2-3 rapoarte ca să ia ochii clientului, paf.. gata, hocus pocus s-a făcut campanie SEO.. Ce să zic, oamenii proști pun botul la vrăjeala altora.