Oameni cu diplome sau oameni buni în ceea ce fac ?

O întreagă dilemă aș zice eu, o dilemă a secolului s-ar putea spune. Azi mă uitam pe Digi Life și era o emisiune despre împrumuturile studenților, cum facultățile s-au transformat în niște bănci sau cămătari, și cum un student de rând indiferent că termină o facultate sau doar încearcă să facă una, nimic nu este sigur, și împrumuturile indiferent ce ieși după facultate, tot trebuie să le plătești. Cam ăsta era subiectul acelei emisiuni..

Eu mă gândesc în general la noi, românii, în aspectele prezentate mai sus. Eu nu am afirmat niciodată că am nu știu ce facultăți, sau mai știu eu ce cursuri. Însă eu am fost întotdeauna și încă sunt, autodidact. Trăim într-un secol în care internetul ne oferă totul, depinde doar de noi să ne adaptăm și să luam informațiile necesare din mediul online. Ori, eu am vrut să mă angajez la o firmă de hosting, chiar aici din Pitești, n-am să-i dau numele fiindcă asta ar însemna să le fac reclamă gratuită, lucru pe care n-am să-l fac.

Și m-am dus la interviu, am vorbit cu patronii firmei să zic așa, le-am spus tot ce știu să fac, etc.. apoi când m-au întrebat de facultate în IT, am zic clar, că nu am făcut o astfel de formă de învățământ și că tot ce-am învățat în acest domeniu al secolului nostru am învățat de unul singur, prin teste, muncă, și iar muncă. Nu m-a dus nimeni de mânuță să trec peste anumite etape. Și evident respectivii oameni, după ce le-am spus acest lucru, au ajuns la un.. „ok, dacă e să fie ok, te sunăm noi”. Și cam asta a fost, chiar de atunci a plecat și ambiția mea de a-mi face propria firmă, tot în acest domeniu, fiindcă știu că este loc.

Trecând peste experiența mea personală, tu.. cititorule dacă ai fi patron sau ești patron de firmă în România, sau chiar și în afară, ce ai alege? Oameni cu diplome sau oameni care sunt buni în ceea ce fac ? Mi-am pus și eu aceeași întrebare, și eu cu siguranță aș alege oameni care sunt buni în ceea ce fac, și să vă argumentez și decizia mea..

Oamenii buni, întotdeauna vor încerca să fie și mai buni, să-și depășească propria condiție, vor încerca să facă tot ce este bun și știu că este bun, astfel profitabilitatea firmei la care lucrează, crește, crescând profitabilitatea, cresc și ei în ochii angajatorilor, evident și salariul.

Pe când dacă angajezi unul care are doar diplomă, însă habar nu are ce are de făcut în anumite situații, ei bine asta îți va aduce un dezavantaj în firmă, și deci profit mai mic. De ce? Păi omul nu știe ce are de făcut, se așteaptă să-l înveți tu ce are de făcut. Nu este dispus să încerce, nu este dispus să se dea cu capul de situații, știe clar, că dacă tu îl dai afară, va găsi alt job în care nu-i va mai cere nimeni să avanseze intelectual, și se va mulțumi cu statutul pe care-l capătă.

„Păi, dacă angajezi absolvenți proaspăt ieșiți din facultate, beneficiezi de subvenții de la stat”. Asta afirmație am auzit-o astăzi vorbind despre acest subiect. Ei bine, mie unul mi se cam fâlfâie de subvenția statului, care oricum este aproape infimă, deci aș preferă să plătesc mai mult pentru un angajat călit și care vrea să învețe multe, nu doar de la mine, ci în general să se descurce, și să am profit mai mare, decât să plătesc unul cu diplomă, care nu are habar cu ce se mănâncă, dar plătesc taxe mai mici pentru el, iar profitul este inevitabil mai mic. Voi ce părere aveți ?

oameni-cu-diplome-sau-oameni-buni


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *