Nevoile fundamentale

Citeam undeva pe un blog, că nevoile omului în general ar fi rezumate în 5 mari categorii, însă totuși omul modern nu prea se aseamănă cu cel clasic. Omul modern, cel puțin puțoi ăștia din ziua de azi, nu mai au aceleași nevoi de bază, că bărbatul clasic, au cu totul alt set de nevoi. Puțoiul ăsta din ziua de azi, are nevoie de internet, mai mult decât are nevoie de pâine sau apă. Dacă duci pe cineva din ziua de azi, undeva unde n-are internet în nici un fel, atunci o să zică, că nu poate trăi. De aceea stau eu așa, în această duminică de florii, și mă gândesc în general cam care ar fi nevoile oamenilor din ziua de azi.

nevoile fundamentale

Eu unul, pot spune că sunt undeva la mijloc, nici prea clasic, nici prea puțoi, adică pot trăi la fel de bine și cu și fără internet, însă nu neg că ar fi puțin frustrant fără. Conform Piramidei lui Maslow, omul în general ar are 5 categorii principale de nevoi, și anume:

  1. Nevoile primare sau nevoile instinctive, aceste nevoi sunt acele nevoi fără care nu am putea trăi, zic eu, însă unii tind să mă contrazică. Aceste nevoi instinctive ar fi hrana, apa, aerul, somnul, sexul, igiena și temperatura constantă a corpului, cel puțin așa ar zice chipurile această piramidă.
  2. Nevoia de siguranță, acest tip de nevoie este posibilă doar când cele de mai sus sunt aproximativ toate realizate. Nevoia de siguranță ține de siguranța fizică proprie și a persoanelor din familia fiecăruia, sau siguranța casei, sau a achizițiilor făcute.
  3. Nevoile de iubire și apartenență, ei bine aici este puțin mai complicat. Nu cred că știți vreo persoană care să nu vrea o familie, sau dacă nu vrea, înseamnă că în acel moment al vieții sale, nu a ajuns la această nevoie, sau care să vrea să fie iubit/iubită, sau care nu vrea să aibă prieteni, în general să aparțină unui grup. Ei bine eu unul n-am întâlnit o astfel de persoană până acum.
  4. Nevoia de apreciere sau recunoștere. Aici iară, este una din nevoile care nu țin neapărat de tine cât țin de către cei din jur, și cum în secolul 21 totul are la bază puțin sarcasm și ironie, e cam greu să găsești recunoaștere acolo unde toți sunt tot mai invidioși unul pe celalalt, deci recunoașterea asta vine puțin mai greu.
  5. Nevoia de auto-actualizare, această nevoie este dată din plăcerea omului ajuns la un anumit nivel, atunci când a dat tot ce putea și nu are unde ajunge mai sus, cam aceasta este nevoie de auto-actualizare. Mai mult de atât nu poate ajunge, însă eu personal nu cred că există o persoană în lumea asta care să le știe pe toate fără să mai aibă ce învăța sau face nou.

Cam acestea ar fi cele 5 nevoi fundamentale scrise de Abraham Maslow în piramida sa. Totuși tind să cred că ar mai fi unele nevoi care nu sunt menționate în acea piramidă. Știu, unii din acei cursanți și masteranzi la Marketing ar zice că acest articol este o copie a informațiilor primite la orice curs de marketing sau până și în ceva cursuri actualizate din liceu, însă totuși nu toată lumea le știe, sau dacă le știe aceste nevoi, nu le conștientizează. Iară mă gândesc, de ce vrem întotdeauna mai mult decât putem duce ?