Italia și casele din chirpici

Una despre Italia și casele din chirpici..

Am tot evitat zilele astea să scriu vreun articol despre acel tragi eveniment întâmplat în Italia, și anume cutremurul de 6+ grade. De ce am evitat? Fiindcă am fost o bună bucată de vreme în Italia, la muncă evident, și am fost de la Roma până în Catania. Dar evident, peste tot am văzut zone în care casele erau făcute direct din pământ sau cum se zice pe la noi, chirpici.

Da, corect, Italia este o țară relativ turistică, care ține foarte mult la antichități, și în general la cultura sa, sau orice este vechi. Însă, n-ai cum să te vaiți de atâția morți și răniți, care totuși în momentul în care au ales să locuiască într-o casă veche, și-au asumat și faptul că acea casă nu este ok din punct de vedere structural.

Eu prin multe zone am văzut astfel de case, construite din chirpici, fără pic de armătură, fier, sau orice altceva care ar putea ține o casă grămadă. Nu poți cere ca acea casă să țină o veșnicie. Nu neg, și nu avem zone în care casele se fac doar așa. Din chirpici, dar frate, pe lângă acei chirpici mai bagă și un lemn ceva, gen acele case care se construiam pe la noi acum 50-100 de ani, din paiantă. Păi eu am avut casă din paiantă care a ținut în jur de 50 de ani după spusele celor de la care am cumpărat-o, și după cât era de solidă ar mai fi ținut alți 30 de ani pe puțin.

Dar scuză-mă, lemnul lemn, am dărâmat un zid, vreau să spun că m-am chinuit o zi întreagă să dărâm acel zic, și am dat numai cu baros de 10 kg în ziduri. Ce să zici, că în unele zone ale Italiei găsești doar case care au chirpici din pământ, foarte puțin beton așa de ochi, și sunt pasibile la dărâmare în orice secundă. Eu totuși după acest eveniment, mă mir că nu sunt mai mulți morți decât cei care îi arată televiziunile noastre. Deci am stat atent pe toate posturile TV, și ziarele online, chiar și după ce am verificat dacă rudele mele sunt ok, nu am văzut neam de armătură de fier…

italia case chirpici