IP-urile IPv4 au devenit extrem de scumpe

Pot spune că scriu acest articol râzând. Am dat mail la un anume provider autorizat de RIPE, să vândă ip-uri. Nu dau nume (jump.ro) , și am zis să fac o mare întrebare, ținând cont că am mai avut ip-uri de la ei în trecut însă la acel moment nu am mai avut nevoie de ele, le-am dat drumu. Acum am zis să iau mai în serios treaba firmei mele și să-mi iau niște servere, etc… să fac un fel de data center. Dar am început cu începutul, și anume am dat mail la providerul de mai sus, știind că omu e de loc tot de la mine din județ, și cine știe poate poate negociem altfel. Bun, toate bune și frumoase, în trecut când am cumpărat respectivele ip-uri, am dat în jur de 100 de euro taxa de alocare și alți 30-40 de euro/an pentru ip-uri. Acum sincer mă așteptam să fi crescut puțin prețul dar nici așa.

Mi-a răspuns omul înapoi zicându-mi că îmi poate da clasa de ip-uri pe care o doream, 256 de ip-uri, adică o clasă /24. Dar că ar trebui să plătesc 1000 de euro + TVA taxă de alocare și 125 euro/an ip-urile. Lucru care ar duce în 1365 de euro investiție. Deci chestia asta m-a făcut să râd. Cum frate, acum 2-3 ani, dădeam 80-100 de euro pe an, pentru 2 clase /23 , adică 512 ip-uri pe clasă, deci total 1024 de ip-uri, și acum pe 1 sfert din acel număr îmi cere o cârcă de bani. Așa mult s-au scumpit ip-urile IPv4? Dar oare și așa, toată lumea dacă tot a trecut pe IPv6, inclusiv țările uitate, care abia au access la internet au trecut la IPv6, de ce aș investi așa o mare sumă de bani pentru IPv4? Nu mai bine țin eu 1-2 servere dedicate, cu 15-20 de IP-uri IPv4, alocate de la provider, și mai îmi routez eu în respectivele servere, 2 clase /48 de IPv6, și aloc la fiecare client în parte IPv6, cât cuprinde?! Și toate astea fără așa mari costuri, plus.. IPv6 este bine văzut și de către Google.

Totuși am rămas drastic surprins de cât au urcat ăștia prețurile pe la noi. Da frate, am înțeles că RIPE a ajuns la ultima clasă /8 de ip-uri, însă totuși, nici în așa hal să umfli prețurile.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *