Investiții pentru viitor

După cum probabil știți deja, ziua de mâine, când vine vorba despre certitudinea unui viitor financiar decent, este pe zi ce trece parcă o vorbă tot mai ambiguă. Toți fac reclamă la crypto, la fel și fel de scheme piramidale sau nu, toți promit îmbogățirea peste noapte, sau mai bine zis, toți o vor, însă acest lucru clar este acel vis irealizabil, acel unicorn pe care toți vor să-l vadă, dar în același timp toți știu că acesta nu există.

Așadar, pentru a-ți realiza vizele, din punctul meu de vedere, trebuie să muncești, să economisești, să-ți pui target-uri și clar, să faci tot posibilul să le realizezi, că altfel degeaba mai muncești, nu?! Mai jos vă voi oferi perspectiva mea, bună sau rea, așa procedez eu..

Nu recomand cardurile de credit (cu dobânzi)

Nu neg, în ziua de azi, sau în România cel puțin, fără credite nu prea poți trăi, drept să zic, nu știu dacă cunosc vreo persoană care să nu aibă absolut niciun credit, sau care să nu fi avut vreodata vreun credit, indiferent despre ce tip de credit discutăm.

Deci, prin urmare, dacă toată lumea are credite, de ce oare nu toți sunt atenți cu aceste credite? Când ai un card de credit, mulți, simt că l-au prins pe Dumnezeu de un picior, și recurg tot mai des la acel card de credit și apoi plătesc dobânzi mai mari decât ar fi plătit o rată.

Eu, drept să zic, folosesc cardurile de credit, constant, dar cele fără dobândă, îmi plătesc ratele la timp, nu am niciun avantaj dacă ar fi să plătesc mai multe rate odată, sau nu.. așadar, cel mai bun card de credit este acela folosit cu cap.

Multe cunoștințe „fac mișto” pe seama mea, când le zic că bag motorină la mașină cu cardul de cumpărături și plătesc motorina în 2 rate fără dobândă, sau cumpărăturile de zi cu zi, ori diferite alte gadget-uri ori știu eu ce alte prostii vreau să-mi cumpăr, clar, o fac folosind cardurile de cumpărături fără dobândă, folosesc banii băncii, nu banii mei. Mi se pare o idee bună, indiferent de părerea altora.

Recomand depozitele la termen sau fondurile mutuale

Ai un ban mai mult, pus deoparte, la „ciorap” cum se zice, nu-i ține în casă, fiindcă banul care stă degeaba, se devalorizează, că inflație, că vine o nouă pandemie, că vine vreo nouă recesiune, sau că sumtem în recesiune, banul care stă, nu produce nimic. Banul care se mișcă, clar produce ceva.

Așadar, eu, dacă am ceva bani mai mulți adunați, îi bag în investiții fie în depozite la termen sau fondurile mutuale, nu aduc mulți bani cei drept, dar un 6-9% pe an, din 10.000 RON, aduc anual un 600-900 RON/an, decât să nu producă nimic, nu e mai bine să scoți măcar cheltuielile cu mâncarea să zicem dintr-o lună, sau facturile?! Eu zic că e ok, măcar nu stau la „ciorap” să nu producă absolut nimic.

Pe termen scurt și mediu, recomand investițiile în crypto sau acțiuni

Da, știu deja toată lumea vorbește de crypto și despre acțiuni, toată lumea are crypto și acțiuni, toată lumea este expert în crypto și acțiuni, toată lumea și-ar dori marele „buf” peste noapte din crypto și din acțiuni, totuși, nu toată lumea face profit din crypto și din acțiuni. Ei aici, poți vedea cu adevărat volatilitatea pieței crypto și a acțiunilor, și clar, dacă vrei să faci și profit după comisioane și să fii bine din trading-ul de crypto și de acțiuni, trebuie să fii un fel de „stalker”, unul care are sisteme de monitorizare a diferitelor cryptomonede și a nenumăratelor acțiuni, altfel, dacă nu le monitorizezi, clar nu vei face bani nici pe termen lung, nici pe termen scurt.

Recunosc, de câțiva ani cochetez și eu cu acțiuninile și cu piața crypto, pe la început ieșeam constant în pierdere, apoi ușor, ușor, am acumulat ceva experiență și pot spune că sunt pe plus acum. Dar clar, n-am facut vreo mare avere, de aceea, cred în orice alta metodă de investiție constantă și de termen lung, decât cred în această piață volatilă.

Până una alta, investiți cu cap.