Gutenberg..

Mare majoritate care folosiți WordPress și știți cu ce se mănâncă ați văzut că din decembrie 2018 editorul standard a devenit Gutenberg, și dacă doriți să păstrați vechiul editor trebuie să-l adăugați ca și plugin și să înlocuiți Gutenberg care vine ca editor de bază. Ei bine eu, de atunci pe toate site-urile la care lucrez, sau la care am lucrat, am băgat acel Editor clasic, fiindcă de prea mulți ani eram acomodat cu el și sincer nici acum n-aș vrea să mă despart. Totuși, tot cam de pe atunci, dacă nu chiar și mai înainte am început să folosesc Elementor, fiindcă na.. e prea bun, totuși conține foarte mult cod JS, lucru care oarecum câteodată îngreunează încărcarea site-urilor.

Totuși, Elementor este pe bani, nu mă plâng pentru asta, că își face toți banii, dar.. parcă zic că ar trebui să mai reduc din costuri sau dacă nu e vorba neaparat de costuri, ci să folosesc cât mai multe chestii native ale WordPress, cum este și Gutenberg. Am văzut că au început să apară tot mai multe pluginuri direct pentru Gutenberg, tot mai multe teme direct pentru el.. și, parcă ar fi cazul să încep să învăț să-l folosesc. Atât pentru blog-uri, articole, etc.. cât și pentru site-uri de prezentare sau magazine online, fiindcă e nativ WordPress, și clar vor oferi suport pentru orice indiferent câte upgrade-uri vor mai fi de acum la WordPress.

Mulți ați văzut probabil ca în această perioadă se cam feresc să facă upgrade la ultima versiune de WordPress 5.5 pentru ca sunt anumite probleme cu teme/module care folosesc JS. Totuși n-am văzut pe careva care folosește chestiile native ale WordPress să se plângă că nu le merge ceva după orice tip de upgrate, fiindcă WordPress-ul ține la zi și teme, și plugin-uri,  și orice este nevoie să fie funcțional pentru orice tip de upgrade. Deci per ansamblu e timpul să învăț a folosi Gutenberg.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *