După cum probabil mulți dintre voi știți, cPanel, acel software pe care orice persoană ce are un site îl știe, a decis să crească prețurile licențelor, brusc, fără a anunța în prealabil, sau ceva de genul.. Da, știu, o mare parte dintre cei care au site-uri, știu doar că au site-uri, n-au idee de softurile folosite, și orice altceva. Pur și simplu zic.. bă nene plătesc să am site.. cu cât mai puțin plătesc, cu atât mai bine, că doar pot găzdui site-ul oriunde.
Faza care acești neștiutori o au în minte este legată întotdeauna de preț, cei mai mulți nu fac diferența între numele de domeniu și hosting, vă zic din fapte concrete pe care le văd de peste 2 ani, de când lucrez în această industrie. Mda, dar să revenim la cei care știu cu ce se „mănâncă” hostingul, care știu să facă diferența între hosting și domeniu etc.. acea categorie care nu sunt chiar habarniști.
Ei bine, această scumpire, nu doar că va afecta hostingul shared, în opinia mea, fiindcă, dacă se măresc costurile licențelor, se măresc și costurile pachetelor de găzduire web shared. De ce? Păi, exemplu.. pe un server de găzduire shared, se țin aproximativ să zic.. 700 de conturi de cPanel, să zicem pachete cu 2 GB spațiu, care plătesc odată pe an, 50-60 de RON, deci într-un an, acel server produce 42000 RON, din acești 42000 RON, din acești 42000 RON, scădem 8400 RON/an licența de cPanel, în condițiile în care până acum era 1250 RON/an, licența de cPanel. Rămân 33600 RON, din ei scădem 720 RON/an licența de CloudLinux, că na, trebuie să fie ceva de calitate, rămân 32880 RON, scădem încă 720 RON/an licența de R1Soft, 32160 RON, un server bunicel SH, să zic, e la vreo 1500 RON + discuri, discurile trebuie musai NOI, că acolo stochezi datele clientului și nu vrei să ai probleme, să zicem 4 discuri de 1 TB SSD în RAID 10, adică utili vor rămâne 2 TB, asta înseamnă 4 x 600 RON, adică 2400 RON, ar rămâne până aici 28260 RON, din ăștia, evident că trebuie să luăm în calcul, colocare, că doar nu toată lumea își permite să aibă propriul datacenter, aici, să zicem colocare + adrese IP, ar fi undeva la 4500 RON/an, deci rămân 23760 RON.
Acestea sunt costurile aproximative cu un singur server shared, dar să ne reamintim de reclamă, clienții vin dacă află de tine, că nimeni nu vine, așa.. pur și simplu, costurile cu personal, și unui sysadmin nu-i poți da minimul pe economie, și alte costuri, și licențe precum WHMCS, etc.. facturi, și să nu mai zicem că vine „Fratele mai mare” aka Statul român și cere și ăla ceva bani.
Deci per ansablu, eu zic, părerea mea, că, hostingul shared, nu e o mare afacere, e una cu care să crești cât de cât, și în timp, dar nu există creștere peste noapte. De asemenea, lumea vrea cât mai ieftin, deci scumpirea cPanel de la 1250 RON/an la 8400 RON/an, mi se pare una destul de mare, care va aduce scumpiri clientului final. Dar, bine că totuși există zeci de alternative, nu chiar atât de bune, dar.. clientul final, oricum merge pe premiza de.. vreau hosting ieftin să am site acolo, să fie. Sau, depinde care ți-e target-ul de clienți.