Credite cu buletinul, începutul unei noi crize?

Tot am văzut pe la TV, ziare și pe net, tot mai multe reclame ale băncilor care oferă acum iară credite doar cu buletinul. Acum ceva vreme am fost la vreo câteva seminarii de marketing/economie, și surpriza mea a fost că acolo ziceau respectivii că criza de acum câțiva ani a avut ca semn principal, luarea de credite cu buletinul, îndatorarea clasei de mijloc și clasa muncitoare, mai mult decât le-a fost plapuma.

Până aici, sunt chestii pe care oricare dintre voi, aveți cel puțin un cunoscut care la acel moment a luat credit cu buletinul, iar acum, chiar dacă vrea sau nu, plătește de-l ustură. Ei bine, eu am câteva astfel de cunoștințe care pe acea vreme când a fost valul creditelor cu buletinul, a luat 1 sau 2 credite, a plătit câteva luni, apoi n-a mai plătit deloc.

credite cu buletinul

Iar acum, de vreo 2 ani, are poprire pe salariu, fiindcă la acel moment nu a gândit prea bine, acum plătește o sumă destul de măricică pentru a putea rambursa suma pe care a luat-o atunci. Însă eu mă gândeam într-un fel, bă nene, ai luat niște bani, relativ mulți, câțiva ani te faci că ploua, fiindcă aia e sau era metoda, apoi îți pune oprire pe salariu.. pai frăție, de ce cât ai avut banii aceea, și cât ai avut acea perioadă în care nu te-a deranjat nimeni, de ce nu te-ai apucat să faci ceva business, astfel încât să produci ceva mai mulți bani, apoi când îți opresc bani, să știi că ți-ai ridicat puțin statutul social. Nu?

Adică, iei bani, ai bani, îi cheltui aiurea fără cap, apoi te plângi că de ce plătești acum o cârcă de bani ? Păi nu este ok zic eu, adică, nu este ok chiar deloc. Atâta vreme cât în momentul în care ai avut bani n-ai știut ce să faci cu ei, de ce te plângi acum când nu mai ai, dar trebuie să dai înapoi?

Bun, și în final ar fi două întrebări.. Voi ce credeți, vine o noua criză financiară? Aceste credite cu buletinul sunt un prim semn al unei astfel de crize?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *