Bye bye.. Firefox.. Welcome Vivaldi

Așadar, am renunțat la Mozilla Firefox pentru Vivaldi. Dar să vă spun și de ce, totuși, nu? Păi să începem cu începutul, pe la început de an eram foarte mulțumit de Microsoft Edge, fiindcă încă mai folosesc Windows, fiindcă e nativ și na.. cică unele soft-uri care sunt native pentru un sistem de operare ar trebui automat să fie mult mai bine optimizate pentru respectivul sistem. Dar, se pare că în unele cazuri, nu este tocmai așa.

Fapt pentru care, de la Microsoft Edge am trecut la Mozilla Firefox.. fiindcă review-uri bune, fiindcă se mișca puțin mai bine decât Edge și na, am zis că e timpul pentru o schimbare, ținând cont ca am constant multe tab-uri deschise cu chestii pe care le fac constant la PC. Chiar dacă memoria RAM nu este o problemă, și procesorul la fel, este unul ok pentru ce fac eu. Dar mă disperă consumul inutil de resurse, asta mă enervează foarte mult. Așa că.. Edge este oarecum consumator de resurse, am zis să trec la Firefox, care promitea că consumă mai puține resurse.

La început chiar puteam spune că sunt oarecum mulțumit de Firefox, totuși în continuare aveam nevoie de câteva extensii suplimentare adăugate în acest browser, extensii de care am constant nevoie, în mare parte. Așa că am rămas cu Firefox o bună perioadă, cred de prin Ianuarie 2022 până azi. Totuși ușor ușor a început și acesta s-o ia la vale, și.. să nu mai funcționeze tocmai în parametri. Update-uri la zi, dar tot degeaba.. și chiar și așa, am NVME ca disk, procesor zdravăn și memorie RAM destulă, de ce ce oare se mișca greu în browsing accesând site-uri care în alte condiții ar fi trebuit să fie click boom. N-am reușit să-mi dau seama, cert era faptul că erau consumate resurse fără rost.

După o mică analiză mai amănunțită, mi-am dat seama ca Vivaldi este cam ceea ce am eu nevoie, se mișcă mult mai bine decât browserele mai sus menționate, are la bază Chromium precum multe altele.. dar, are și calendar, email client, feed, notițe și altele… și cu toate astea, se mișcă și super bine. Mi se pare mai light așa.. bine, dacă ar mai fi fost posibilitatea să instalez pe Windows Safari, clar ar fi fost cred una din principalele opțiuni, dar, dacă nu se poate, fără 1000 de hack-uri, merge foarte bine și Vivaldi.