BREXIT pe înțelesul tuturor

O scurtă părere despre BREXIT și ce reprezintă..

Este imposibil că fiecare dintre voi să nu fi văzut măcar o singură dată acest cuvânt fără sens BREXIT. Deci chiar imposibil doar să locuiți cine știe în minți și să n-aveți radio, televizor, internet sau vreo cale de comunicare să nu fi auzit despre tot ce se vorbește în ultima vreme și are legătură cu Anglia.

Ei bine, hai să vă zic și eu o scurtă părere a mea, părere a unui om de rând, nu am făcut facultăți de studii politice, istorice și alte chestii de profil, ci sunt un simplu cetățean.

BREXIT înseamnă de fapt British Exit și se referă la ieșirea englezilor din comunitatea europeană, mai pe scurt din UE. De ce au ales ei să facă acest pas? Păi un răspuns clasic în opinia mea ar fi.. că vor să redevină o țară autonomă din toate punctele de vedere, cum erau și până să intre în Uniunea Europeană. Cum erau de fapt toate țările, până să existe un concept de uniune europeană.

Bun, acum că știți exact ce înseamnă acel cuvânt, o să vă întrebați cu ce ar ajuta sau nu această ieșire a Angliei de sub Uniunea Europeană. Păi în principal orice reglementare care ar intra în vigoare în Uniunea Europeană, cum ar fi.. un anumit număr impus de refugiați pe care să-i primească fiecare stat european, sau anumite legi puse la nivel european, taxe sau știu eu orice altă propunere pusă la nivel european, pe englezi pur și simplu îi va durea în cot de astfel de decizii.

De ce? Păi ei nu mai sunt în Uniunea Europeană și deci nu au de ce să se supună vreunei legi decisă la nivel european. Legile le-ar aparține strict la nivel de țară, deciziile la fel, etc etc.. orice chestie decizională ar fi luată strict la nivel de țară. Nimic legat de Uniunea Europeană..

Altceva.. ar avea necesitatea de viză pentru a ieși din țară, viză pentru a se intra în țară, cum este de exemplu America, să poți intra în america ți se cere viză, la fel și viceversa. Din punct de vedere economic ar fi câteva probleme să zicem așa, adică avantajul ar fi, că nu ar mai fi obligați să cotizeze la bugetul European în nici un fel, dar în caz de ceva, nici n-ar primi un șfanț de la bugetul european.

Anglia este în principal o țară comercială, adică de pe acolo se pleacă multe chestii ce țin strict de comerț, altă mare industrie așa n-au, decât comerțul. Ăla este principalul lor atu, altul nu prea îl au. Dar țări care au un astfel de atu sunt aproximativ toate țările care au deschidere la ocean.. precum Franța, Spania, Portugalia, Olanda, Belgia.. etc..

Adică cu plecarea englezilor din uniune, zic că s-ar găsi foarte ușor alte țări care să le înlocuiască din punct de vedere portuar. Un dezavantaj ar fi că nefiind în uniune forța de muncă ar necesita costuri mărite, fiindcă ar fi necesară viză pentru muncă, viză pentru orice, asta implică mari schimbări procedurale și de ordin juridic.

Dacă până acum să ajungi în Anglia era relativ ușor, de acum va deveni tot acest proces un întreg infern. După cum v-am spus mai sus, vize, vize și iar vize. Din punct de vedere armat, oricum sunt încă membre NATO, și n-are nicio legătura una cu alta. Dar cele mai mari dezavantaje ar fi de ordin economic..

Dacă spre exemplu ești englez, ai o firmă ce face comerț internațional, ei bine atunci te lovești de niște bariere clare, în ce privește frontiera, granițele, angajații străini, comerțul cu străini, etc.. bariere care te-ar putea duce la faliment instant, dacă să zicem spre exemplu marea majoritate a clienților tăi sunt străini.

Una peste alta, cam aceasta ar fi părerea mea despre această mutare a englezilor, pe numele său BREXIT. Personal cred că este o mutare îndrăzneață pe termen lung, dar în perioada următoare este o mutare care îi dezavantajează clar fără umbră de discuție. Informații mult mai competente despre acest subiect găsiți aici.

brexit


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *