Atenție la parole

Caz, prins de mine azi. Verific cum fac mereu, mailul, însă de cele mai multe ori, nu verific dosarul SPAM. De ce? Fiindcă, în spam, de regulă intră doar spam-uri, nimic altceva. Mi-am făcut filtrele la mailuri destul de bine, astfel încăt alte tipuri de mesaje să nu se ducă în spam. Bun, și intru pe mail, văd ce am de văzut în inbox, apoi zic să dau un ochi prin spam. Mesaje multe, dar ce mi-a atras atenția a fost un subiect ce conținea numele meu, și o parolă veche, pe care o foloseam acum 2 ani să zic.

Dau click să văd ce e, fiind ceva cunoscut, am crezut în primă fază că trebuie să mă panichez, citesc mesajul.. acolo se spunea că un anume „hacker” mi-a spart parola, a intrat cu remote desktop în PC-ul meu, și.. că a înregistrat niște imagini, în care eu mă uitam la pornăciuni și în a 2-a fază, că ar fi înregistrat fața mea prin intermediul unui webcam, când aș fi făcut pornăciuni cu mine însumi pe acele imagini.

Da, unii se tem de așa ceva, că na, poate chiar au fost surprinși în timp ce se masturbau, și ar putea avea alții astfel de imagini cu ei, ba mai mult, pot avea și conturi de facebook, etc.. însă, nu vă panicați. Analizați situația mai întâi. Mno, și acest „gentleman” se oferea, în schimbul a 3900$ pe care aș fi urmat să-i pun în bitcoin pe contul lui, să tacă, și să-mi dea toate materialele cu mine.

Zic ok, hai să vedem ce iese.. Mai ales, ținând cont că n-am webcam la PC, iar parola indicată de el a fost folosită doar pe un PC, și pe o adresă veche de email, n-aveam de ce să fiu stresat, asta trecând peste faptul că nu fac chestiile menționate de acesta în acel mesaj. Plus, hai să gândim logic, într-o țară în care salariul minim e 300 $, tu ceri 3900$.. bro, nimeni nu-și face credit în bancă să-ți dea ție 4000 de dolari 🙂

În fine, am mai primit un mail identic de la altă persoană, cu același conținut.. Ia combinație, poate ține phishing-ul la lume, o fi un nou trend, cine știe. Mai ales, ținând cont de natura serviciului meu, am început să verific conținutul original al mailului.. Evident mail trimis dintr-o locație chineză.. oricum, ansamblat bine, trimis de pe servere sparte. Dar mișto.

Ce trebuie să învățați din asta?

Păi, trebuie să învățați să nu puneți botu la orice prost de pe net. Fiindcă așa fac unii bani, prin amenințări. Trebuie să învățați să nu dați click pe te mir ce site-uri. Trebuie să vă schimbați parolele periodic, cu unele cât mai grele. (litere mari, litere mici, cifre și caractere speciale). Trebuie să învățați, că, teoretic cineva care vă „hackerește” calculatorul, da, într-adevăr, poate să vadă ce faceți dacă aveți camera la PC. Însă, sunt anumite chestii fără de care nu poate să facă acest lucru.. Deci, țineți camerele închise sau acoperite. (puțină paranoia, uneori, nu strică).