ANAF în țara lui Papură Vodă

Zilele trecute am avut ceva chestii de rezolvat la ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală), sincer n-am știut niciodată exact de la ce vine ANAF, doar că pe românește le zice Finanțe. Bun și m-am dus ca un copil cuminte la ANAF să văd cum pot să-mi iau cod special de TVA pentru comunitatea europeană. Am ajuns acolo, coadă de vreo 5 persoane în față la același ghișeu, toate bune și frumoase, zic, hai să așteptăm la coadă.. Țin să precizez că mai erau alte 2 ghișee pentru aceleași treburi, dar cred că cel la care era coadă, era cred că cea mai nouă angajată, așa că dă-i forjă pe ea, stau la coadă cuminte, ușor, ușor trece timpul și ajung la acea doamnă angajată ANAF. Îi expun problema frumos, se uită cam cruciș, dar într-un final își dă seama ce formular trebuie să completez. Asta după ce i-am zis de cel puțin 2 ori, „formular 091”.

Îmi da formularul, îl completez, îl verifică, îmi confirmă că este ok, și.. îmi dă număr de înregistrare. Toate bune până aici. Zic, dacă tot sunt pe aici, hai să verific și alte chestii legate de un PFA. Evident mă trimite la alt ghișeu, acolo, iară stai, iară coadă, iară vreo 6 persoane în față, la un moment după ce mă săturasem să citesc toate alea pe acolo, văd că scrie la ghișeul de lângă cam același lucru care scria și la cel la care așteptam eu, doar că aici era o doamnă, pe la vreo 40+ ani, care molfăia agale o eugenie sau ceva maro, negru, nu vreau să zic alte prostii. Mă duc la ghișeul ei, aștept câteva secunde, văd că nu mă bagă în seamă și apoi bat în geam..

Foarte sictirită această tanti molfăitoare, se răstește și întreabă „ce vreți?” de parcă am deranjat-o din a da swipe pe tinder sau grindr (alegerea fiecăruia).. Îi explic că am doar o întrebare, îi vorbesc frumos, la care îmi răspunde cu.. „dacă ați depus declarația, asta e!”, îi explic că sunt niște taxe pe care n-am de gând să le plătesc aiurea, dacă pe acel PFA nu produc nimic, îmi zice clar, că „asta e”.. evident i-am zis că mai repede pot să-l închid și să-l fac din nou acel PFA sau să-l suspend, decât să mă enervez cu ea.

Una peste alta, ne mai mirăm de ce toate merg pe dos în țara lui Papură Vodă, de ce fiecare vrea să facă ceva pe afară, decât să facă în România, păi simplu, fiindcă dacă ai o întrebare fix la cine trebuie, sare la gâtul tău ca și cum i-ai furat ceva din casă.