Pe 7 Ianuarie migram spre platforma Ghost, acum, ia-că-mă înapoi la prima „dragoste”..
Așadar, „prima dragoste niciodată nu se uită” erau niște vorbe din popor.. Așa și cu mine, cel puțin în cazul platformei pe care o folosesc pentru acest blog. Am tot căutat variante, să scăp de anumite situații care la momentul respectiv nu-mi mai plăceau, deloc sau aproape deloc, ori pentru a-mi dovedi mie că există si alte căi de a avea un blog și a nu plăti aproape nimic pentru a-l găzdui, dar în anumite situații erau mai complicate acele soluții.
În mare parte, ceea ce am sau aveam eu în materie de site-uri/nume de domenii, erau găzduite în Cloudflare, nimic de zis, ani de zile mi-a fost una dintre cele mai bune opțiuni, dar din când în când mai au și ei probleme, ca orice mega provider. Așa a fost cazul și acum vreo 2-3 zile, fapt care a coincis cu nevoia mea de a valida o opțiune alternativă a platformei Ghost, și anume Substack.
Ce este Ghost?
Ei bine, această platformă, Ghost, este să zicem printre singurele platforme 100% orientată către bloggeri. Pentru a folosi această platformă, fie plătești direct la Ghost.org, fie îți găzduiești această platformă pe un server sau un VPS, fie.. faci ca mine, cauți soluții alternative de a genera conținut static, din această platformă care deja rula sub un container docker, dai push acelor fișiere statice către GitHub, și de aici sunt preluate automat de către Cloudflare Pages. Deci, complicaciune..
Ce este Substack ?
Ei bine Substack este de asemenea o platformă, ce pare să aibă la bază tot Ghost sau ceva ce ar fi putut anterior fi o versiune de Ghost, totuși nu prea mai este.. Ei bine, această platformă, este una de genul PaaS, adică, tu îți imporți postările și tot ce ai pe platforma lor, plătești doar 50 de USD daca vrei să ai custom domain, și în rest, totul e gratuit.. dezavantajul, este că ai o singură tema, cu 2-3 layout-uri, această platformă are mai mult un rol de newsletter să zicem, public dar și de blog, si de chat, și de mai multe, totuși, este foarte limitată.. Ceea ce m-a făcut să cer refund la acei 50 de USD a fost faptul că în aceste 4-5 zile cât am testat platforma Substack, am descoperit, că acel „răspundem în maxim 48 de ore, iar dacă ești client plătitor facem tot posibilul să răspundem și mai repede” nu este tocmai de acuratețe, și anume după 5 zile de la care le-am dat un ticket, legat de problema DNS a lor, aceștia folosind serviciile Cloudflare, nici măcar un răspuns nu au avut. Deci ori lipsă de staff, ori nepăsare pentru clienți. Așadar am fugit cât am văzut cu ochii de Substack.
De ce am fost nevoit să fac aceste schimbări de la Ghost (static) la Substack (PaaS) și acum la WordPress (self-hosted) ?
Păi să zicem, am avut câteva zile libere, de concediu să zicem, și m-am relaxat să zic, relaxându-mă, am găsit timp și pentru a scrie 1-2 articole, dar atât a rămas, timpul, fiindcă, având Ghost static, platforma efectiv rula de pe desktop-ul de acasă, iar pe laptop nu aveam tot setup-ul, sau cel puțin nu era la zi, aș fi putut să fac un backup automat a conținutului, și de fiecare data, pe orice dispozitiv aș fi fost online, aș fi avut apoi o copie actualizată a blogului, totuși, acest lucru mi s-ar fi părut atât de anevoios să zic.. încât am zis, lets move this crap into something that stays online 24/7.
Îmi puteam face o mașina virtuală pentru asta, nu zic nu, dar costul resurselor folosite pentru această mașina virtuală, ar fi depășit clar încasările generate de acest blog, sau cel puțin așa mi s-a părut mie la un prim calcul. De asemenea, eu ofer servicii orientate spre platforma WordPress, și nu folosesc platforma pentru niște principii de economisire ?! Era aiurea, așa că am revenit la WordPress, și ușor, ușor, cu pași mici mă voi adapta și la acest Gutenberg, care înainte îl uram din tot sufletul, acum văd că a devenit puțin mai stable.
Concluzia..
Nu faceți ca mine!! 🙂 Adică nu faceți acest tip de lucruri decât dacă aveți tot „know how-ul”, altfel, vă va penaliza Google, destul de sever, dar cum mie cel puțin pentru acest blog, mi se cam fâlfâie de Gogu.. aia e.. „și de-o fi pace sau război.. Gogu mă acceptă așa cum sunt” 🙂